Technology

Micro implantaten 3D printen met metaal

Wetenschappers van het Laser Zentrum Hannover zijn erin geslaagd om metalen micro-implantaten te 3D printen. Ze hebben hiervoor een speciale technologie ontwikkeld, Selective Laser micro melting (SLµM). Bijzonder is dat ze ook met geheugenmetaal 3D printen.

 

Laser Zentrum Hannover ontwikkelt speciale SLµM printtechnologie voor medische toepassingen

Het gaat namelijk om echte micro implantaten. Deze zijn bedoeld om bijvoorbeeld medicamenten op een bepaalde plek in het lichaam te brengen, waardoor de effectieve werking van de medicatie sterker is. Met de SLµM-technologie printen de onderzoekers ondertussen stents (van RVS 316), 3 dimensionele rasterstructuren (uit een legering van nikkel en titanium) en elektroden voor pacemakers, die in het proces worden voorzien van een platinacoating.

 

Platina printen

Het doel van dit laatste is om de levensduur van de pacemakers te verhogen. Platina heeft een zeer goede geleidbaarheid en is biologisch gezien geschikt voor toepassingen in het lichaam. Maar het laat zich als metaal tot nog toe alleen beperkt gieten, waarna het met onder andere microfrezen lastig te bewerken is. Als alternatief hebben de onderzoekers in Hannover nu een platinum-iridium legering ontwikkeld die ze kunnen 3D printen en in dat proces ook coaten. De elektrode hoeft niet nabewerkt te worden.

 

micro printen
Deze foto laat de geprint elektrode zien, gemaakt van een platina-iridium legering met een platina coating.

Geheugenmetaal 3D printen

Het tweede bijzondere resultaat in dit project is het 3D printen met geheugenmetaal van een nikkel-titanium legering. Dit is metaal dat na het vervormen weer de oorspronkelijke vorm aanneemt. De medische industrie gebruikt het geheugenmetaal al langere tijd. Nu het 3D geprint kan worden, kun je er complexe rasterstructuren mee maken. Het LZH print al met een resolutie van 90 µm, terwijl de geheugeneigenschappen van het materiaal volledig in takt blijven. Deze technologie opent voor het toepassen van dit metaal in medische producten hele nieuwe mogelijkheden.

 

Deze microstent is 3D geprint met RVS 316
Deze microstent is 3D geprint met RVS 316

 

Stents 3D printen met RVS 316

Het derde materiaal waarmee de LZH-wetenschappers aan de slag zijn gegaan, is roestvrijstaal 316. Hiermee hebben ze stents geprint met een gesloten celstructuur. Qua mechanische eigenschappen zijn ze vergelijkbaar met stents die op de conventionele manier worden gemaakt. De onderzoeken aan het Laser Zentrum Hannover hebben plaatsgevonden in het kader van het Remedis project. Het Instituut voor Biomedische Techniek van de universiteit van Rostock heeft hier eveneens aan meegedaan, net als een groot aantal andere partijen. In dit project worden de implantaten van de toekomst ontwikkeld.

 

Back to top button