3D printmarktMagazine

Halen Amerikaanse dollars Europese 3D printindustrie in?

De Europese werktuigmachinefabrikanten pleiten via hun koepelorganisatie CECIMO al langer voor een actieve pan-Europese 3D printstrategie. Op 7 juni organiseerde de club daarom voor het derde achtereenvolgend jaar een eigen AM conferentie in het Europees parlement. Want daar zoekt men steun. Als je de ontwikkelingen in de VS bekijkt, lijkt zo’n pleidooi niet onterecht. Halen Amerikaanse dollars de Europese 3D printindustrie in? 

 

EU technisch koploper; VS beter start-up klimaat

 

En dan hebben we het nog niet over China. Het is lastig een beeld te krijgen van waar de Chinezen met 3D printen staan, maar de machines waarmee de eerste Chinese bedrijven naar Europese en Amerikaanse beurzen komen, tonen aan dat ze niet stil staan op dit vlak.

 

Lees het 3D Print magazine van juni 2017 online

Slimme technologie bedenken

In Europa zijn we goed in engineering. Slimme technologie bedenken. Als het om de businesskant gaat, steken de Amerikanen ons regelmatig de loef af. Dat was op Rapid 2017 in Pittsburgh duidelijk te zien. Desktop Metal presenteerde er de nieuwe 3D metaalprinttechnologie. Een start-up waarin grote bedrijven zoals GE, Google en Stratasys (en ook BMW) zo’n 100 miljoen dollar hebben geïnvesteerd. Die dollars maken het verschil. Een paar rijen verder op de Amerikaanse beurs stond Nederlands’ trots Additive Industries. Knap hoe een aantal Nederlandse high tech bedrijven samen in korte tijd een fabrikant van 3D metaalprinters heeft gecreëerd die in de sector hoog staat aangeschreven. Omdat de technici achter het Nederlandse bedrijf zien waar de bestaande systemen tekort komen en hoe je dit kunt oplossen.

 

Start-up wereld bloeit in de VS

Maar hoe moet je nu tegen de Amerikaanse stortvloed aan dollars opboksen? Want het is niet alleen de start-up wereld die ginder bloeit dankzij de risicobereidheid van investeerders. Als de Amerikanen in Europa technologie zien die ze willen hebben, kopen ze die. Kijk naar Layerwise en 3D Systems, naar Arcam en Concept Laser en GE. En de 3D printhonger van GE lijkt nog steeds niet gestild.

 

Tijd dat de ECB een 3D fonds start

We geven in Europa via de ECB maandelijks tientallen miljarden dollars gratis geld weg om enkele vastgeroeste economieën overeind te houden. Kunnen we niet afspreken voortaan 1 procent hiervan te stoppen in een 3D fonds dat er niet alleen voor start-ups is, maar ook voor de maakindustrie die in 3D printtechnologie investeert?

 

Deze tekst is eerder verschenen als editorial in de juni editie van 3D Print magazine.

Andere onderwerpen die in deze editie aan bod komen  zijn onder andere:

Digitale platformen de echte disruptieve verandering door AM

Hoe vaak kun je metaalpoeder opnieuw inzetten? Renishaw nam proef op de som

Stratasys stuurt 3D printfabriek aan vanuit de GrabCad cloud

FIT toont hoe industriële AM fabriek er uit ziet

Carl Fruth: kwaliteitsborging grootste uitdaging bij industrialisering additive manufacturing

Additive World Conference: wat komt er na de multi lasertechnologie?

Roze One print isotropisch en maakt postprocessing overbodig

Knobbe Metal Industry eerste Nederlands metaalbedrijf dat TruPrint 1000 inzet

Lay3rs en Podopraktijk Gemert ontwikkelen complete digitale workflow 3D printen gepersonaliseerde steunzolen

Dassault Systèmes integreert AM tools in designsoftware

Vlaamse start-up Thrinno lanceert online tools en marktplaats voor 3D metaalprinten

3D printindustrie snakt naar nieuwe polymeerconcepten

Nectar lanceert smart industry 3D printer

 

 

Back to top button