Technology

Gefertec en Linde; onderzoek invloed procesgas 3D metaalprinten

Gefertec en Linde AG zijn samen een project gestart om de invloed van procesgas en het zuurstofgehalte tijdens het 3D printproces te onderzoeken. Ze kijken specifiek naar de Directed Energy Deposition (DED) technologie Gefertec. Luchtvaarttoeleverancier MT Aerospace is eveneens betrokken bij het onderzoek.

Invloed gas en stuurstof op 3D printen grote vliegtuigonderdelen onderzocht

Het feitelijk onderzoek gaat gedaan worden door het Fraunhofer IGCV. In het AM-laboratorium van het instituut in Augsburg komt een machine van Gefertec te staan. Daarmee worden de near net shape onderdelen met lasdraad geprint. Het gaat hier om een booglasproces. Daarin speelt het gas een belangrijke rol. De vraag is nu welke invloed heeft procesgas 3D metaalprinten?

Kwaliteitseisen uit vliegtuigindustrie

Daarom slaan Gefertec als technologie-ontwikkelaar en Linde als gasleverancier de handen ineen. Ze gaan met een titaanlegering (Ti6Al4V) grote onderdelen printen, afgestemd op de kwaliteitseisen van de luchtvaartindustrie. Vervolgens wordt de invloed van de las- en procesgasparameters op de kwaliteit van de geproduceerde onderdelen onderzocht. Gefertec levert sinds 2017 de 3D metaalprinters, gebaseerd op het 3DMP-proces, een variant van oplassen van metaal. Bijzonder is de opbouw op een standaard CNC 3- of 5-assig concept. De Duitse AM-specialist FIT in Lupburg is een van de eerste bedrijven die de technologie inzet.

Linde wordt actiever in AM

Linde is al enige tijd actief in de additive manufacturing industrie, niet alleen als leverancier van gassen voor verschillende 3D metaalprint technieken. Op Formnext heeft Linde eveneens een geavanceerde oplossing getoond om de integriteit van de poeders te waarborgen gedurende langere tijd. De Addvance poederkast beschermt het poeder voor omgevingslucht en vocht. Daarmee voorkomt men aldus Linde dat de poederkwaliteit gedurende de opslag in de nabijheid van de 3D printer achteruitgaat in de loop van de tijd. De poederkast is voorzien van meetsensoren. Zodra de kast opengaat, wordt er gas toegevoerd om eventuele vocht te verdrijven. Na het sluiten daalt de gasstroom weer.

Op RapidPro 2019 zijn voorbeeldproducten van Gefertec te zien op de stand van Bender AM 

Back to top button