3D printmarktApplications

Rolf Lenk koopt Gefertec GTarc metaalprinter

Je ziet het nog niet zo heel vaak op 3D printbeurzen: plakkaten op machines met daarop ‘verkocht aan’. Gefertec kon afgelopen week op Rapid.Tech in Erfurt een succesvolle deal melden. De Duitse fabrikant van Wire AM machines gaat een GTarc 3D printer leveren aan Rolf Lenk Werkzeug- und Maschinenbau.

 

Duitse toeleverancier breidt AM portfolio uit

Rolf Lenk Werkzeug- und Maschinenbau is een familiebedrijf met 28 medewerker dat al zo’n tien jaar geleden is ingestapt in 3D metaalprinten. Tot nog toe met poederbed technologie, ingezet voor zowel prototypes als kleine series. Veel van de opdrachten betreft de productie van spare parts, waarvoor 3D metaalprinten zich goed leent, alhoewel Matthias Otte van het Noordduitse bedrijf op Rapid.Tech wel de kanttekening maakte dat poederbed technologie soms veel voor- en nabewerking vergt om de gevraagde toleranties te halen. Zeker als de onderdelen niet specifiek ontworpen zijn voor 3D metaalprinten.

 

Gefertec

 

Near net shape printen

Met de investering in de GTarc machine van Gefertec zet de toeleverancier een volgende stap in 3D printen. De 3DMP technologie van Gefertec is gebaseerd op Wire Arc AM en werkt met lasdraad. Hiermee kun je grotere werkstukken printen, tot maximaal 3 m3. Het proces levert een near net shape product op, dat met verspanende technologie nabewerkt wordt. De investeringskosten zijn vergelijkbaar met die van een compact CNC bewerkingscentrum, waarmee de drempel voor kleinere bedrijven wordt verlaagd. Ook de materiaalkosten liggen lager, terwijl de programmering van de GTarc machine vergelijkbaar is met het programmeren van een 3- of 5-assige machine. De machine is voorzien van een Sinumerik besturing.

Breed inzetbaar in meerdere industriesegmenten

Rolf Lenk gaat de nieuwe technologie inzetten voor klanten uit meerdere segmenten, zoals medische technologie, stempel- en matrijzenbouw, automobiel en de algemene machinebouw. Ook in de maritieme industrie ziet men toepassingen. Gefertec organiseert op 21 juni in Berlijn het 3DMP forum in het eigen applicatiecentrum. Hier presenteren ook andere bedrijven zoals FIT, Siemens en Airbus hun ervaringen met de GTarc technologie. Rolf Lenk houdt op dit evenement eveneens een presentatie.

In de Benelux wordt Gefertec vertegenwoordigd door Bender AM. Hier kun je meer over de 3DMP technologie lezen.

FOTO: van links naar rechts Marcus Ortloff (sales engineer bij Gefertec), Gregor Sodeikat (directeur Rolf Lenk) en Tobias Röhrich (directeur Gefertec). De scheepsschroef is met de GTarc machine geprint. 

 

Back to top button