Applications

AM verkort operatietijd en verkleint risico voor patiënt

Ziekenhuizen kunnen met additive manufacturing de operatietijden aanzienlijk verkorten en daarmee de risico’s voor de patiënt verkleinen. Standaard catalogus implantaten moeten dikwijls nog aangepast worden tijdens de operatie. Dat kost tijd, verhoogt het risico en levert uiteindelijk de patiënt waarschijnlijk minder comfort. Die conclusies trekken Renishaw en het tandheelkundig universitair ziekenhuis van Wales in Cardif.

Intensieve samenwerking Renishaw en universitair ziekenhuis in Cardiff
3D metaalprinterfabrikant Renishaw en het University Dental Hospital of Wales (UDH) in Cardiff werken nauw samen als het gaat om maxillofaciale implantaten, gebitframes en chirurgische hulpmiddelen. Dental 3D printen. “AM stelt ziekenhuizen in staat om een hoge precisie te bereiken bij de productie van implantaten”, legt Ed Littlewood, marketingmanager van Renishaw’s Medical and Dental Products Division, uit. “Door samen te werken met Renishaw kan UDH hun maxillofaciale implantaten verder ontwikkelen, verbeteringen zien bij elke casus en een breder scala aan patiënten en chirurgen op verschillende afdelingen helpen”.

3D printen biedt voordelen  voor ziekenhuis en patiënt

Het universiteitsziekenhuis behandelt elk jaar zo’n 100.000 patiënten. Het is tevens het universitair opleidingsinstituut voor tandartsen. Door de intensieve samenwerking met Renishaw loopt het voorop, zegt Roger Maggs, senior chief dental technologist. Met name is er al veel ervaring opgedaan in het vertalen van de CT-data naar de 3D modellen en het bewerken deze om patiëntspecifieke implantaten te kunnen 3D printen. Onder andere 3D print men de kobaltchroom frames voor de kunstgebitten en de op maat gemaakte kaakimplantaten. Het feit dat de implantaten beter passen, doordat de gepersonaliseerd zijn, levert zowel het ziekenhuis als de patiënt voordeel.

Belangrijke markt

Renishaw ontwikkelt zich in hoog tempo tot een belangrijke leverancier van tandheelkundige en medische AM-oplossingen. Het bedrijf is de enige Britse fabrikant van AM-machines voor metaal en werkt samen met ziekenhuizen in heel Europa om innovatieve productie te ontwikkelen die uiteindelijk ten goede komt aan chirurgen en patiënten.

Op 30 en 31 januari vindt in Maastricht 3D Medical Conference plaats. Een van de keynote sprekers is professor Jules Poukens van Zuyderland Medical Center en de Universiteit hasselt en Leuven. Hij spreekt over de inzet van 3D printen bij cranio-maxillofacial chirurgie.

Back to top button