3D printmarktApplications

Fried Vancraen: Coronacrisis plaatst Industrie 4.0 hoger op de agenda

Distributed manufacturing de redding voor onderbroken supply chains

De Covid-19 pandemie heeft in het eerste kwartaal de resultaten van Materialise onder druk gezet. De omzetdaling met 1,8% komt vooral door de slechte gang van zaken bij de manufacturing divisie. Hoewel het concern in Q2 een grotere impact van de crisis op de bedrijfsresultaten verwacht, blijft topman Fried Vancraen optimistisch.  Deze crisis toont hoe soepel additive manufacturing onderbroken supply chains kan redden. “Deze crisis plaatst Industrie 4.0 hoger op de agenda.” 

Materialise reageerde na de uitbraak van het virus in Europa snel met een ontwerp om deuren te openen zonder met je handen aan de klink te komen. Een product om een heel praktisch probleem op te lossen in een tijd waarin alles gedaan wordt om besmetting te voorkomen. De 3D files werden na testen vrijgegeven. Inmiddels zijn ze bijna 100.000 keer gedownload vanaf de servers van Materialise. “Zonder de downloads van andere sites en kopieën die men heeft gemaakt”, zegt Fried Vancraen, oprichter en CEO. 

Handsfree van Materialise deuropener 100.000 keer gedownload 

Materialise

Distributed manufacturing redt onderbroken supply chains 

Hij noemt deze deuropener een treffend voorbeeld van distributed manufacturing. Binnen een dag was de deuropener wereldwijd fysiek beschikbaar. “Distributed manufacturing was al een buzzword vòòr de Covid-19 crisis. Hoe dan ook, deze crisis toont hoe globale supply chains voor preventiehulpmiddelen in elkaar zijn gestort en hoe soepel additive manufacturing de redding bleek te zijn, zowel vanuit het design als productie perspectief.” Inmiddels heeft Materialise meerdere beschermings- en medische hulpmiddelen geredesignd voor 3D printen, deels om het falen van traditionele toevoerketens op te vangen, onder andere een oplossing om miljoenen afgekeurde FFP2 maskers alsnog geschikt te maken voor zorgmedewerkers. Met het NIP-masker, voor non-invasieve beademing, slaagt het er zelfs in de druk op IC’s te verminderen. De oprichter van Materialise sluit niet uit dat hieruit een heel nieuwe productlijn zal voortkomen. Het bedrijf is daarover in gesprek met betrokken partijen.

Lees het artikel over het PEEP-masker van Materialise dat samen met medici is ontwikkeld 

Klaar voor het nieuwe normaal 

Fried Vancraen ziet op de langere termijn positieve effecten van de huidige crisis voor de AM- industrie, ook al is de crisis ‘vernietigend’ voor eenieder die het persoonlijk treft. “Wij geloven dat het vermijden van onnodig reizen; het verminderen van afval door aanvoerketens in te korten zonder in te leveren op prijs of kwaliteit het nieuwe normaal wordt in een wereld met focus op duurzaamheid. Materialise heeft met de voorbeelden aangetoond klaar te zijn om waardevolle bijdragen te leveren en dit model te kunnen gedijen.” Vancraen verwacht niet dat de 3D printindustrie in de huidige crisis exponentieel gaat groeien, evenmin direct na deze crisis. Maar hij ziet wel overal signalen dat industrie 4.0 initiatieven hoger op de agenda komen te staan. Ook bestuursvoorzitter Peter Leys verwacht dat de na de crisis 3D printen van zinvolle toepassingen relatief snel weer wordt opgepakt, mede vanwege de manier waarop de technologie nieuwe marktbehoeften in deze crisis heeft ingevuld.

Omzetdaling nog beperkt in Q1 

Onder aan de streep heeft Materialise afgelopen kwartaal nog € 46,2 miljoen omzet geboekt. Een fractie lager dan een jaar eerder. Het EBITDA resultaat daalde sterker: van € 5,8 miljoen in 2019 naar €3,6 miljoen nu. Vooral in de laatste weken van het kwartaal, toen steeds meer landen in lockdown gingen, daalde ze activiteiten sterk. Materialise heeft echter vooral last van de malaise in de automobielindustrie, zo blijkt uit de toelichting op de kwartaalcijfers (bron Seeking Alpha).  

Peter Leys verwacht in 2e helft 2020 in automotive en aerospace terugkeer naar ‘nieuwe normaal’ 

Streamics 8

ACTech drukt resultaat manufacturing 

Het Belgische bedrijf heeft in de eerste drie maanden van dit jaar weinig plezier beleefd aan de overname van ACTech, een Duitse toeleverancier van mechanische onderdelen die het enkele jaren geleden heeft gekocht om de positie in de waardeketen te verbreden. ACTech is echter voor 80% van de omzet afhankelijk van de automobielindustrie. En die draaide al heel slecht voor de uitbraak van het Covid-19 virus. In de toelichting op de cijfers zegt Materialise dat de traditionele productie-activiteiten (dus zonder ACTech) zelfs een kleine groei hebben laten zien in Q1.  Onderaan de streep daalde de omzet in deze divisie echter met 13,9%.  Peter Leys, bestuursvoorzitter, verwacht wel dat de automotive en aerospaceindustrie in de tweede helft van het jaar terugkeren naar “de nieuwe normaal.” “Als dat gebeurt, denken we in een aantal gevallen een belangrijk deel van de verkopen die uitgesteld zijn, weer te verzilveren.” Hij voegt er echter direct aan toe dat de timing misschien te optimistisch kan zijn. 

Ook zorgdivisie heeft last 

Je zou denken dat de zorgactiviteiten van Materialise het heel goed doet in zo’n periode waarin wereldwijd alle aandacht uitgaat naar de zorg. Echter, in veel landen is reguliere zorg uitgesteld omdat de ziekenhuizen overbelast zijn met de zorg voor Coronapatiënten. Dat raakt het concern direct. De omzetgroei in medical devices en services met 18,2% is dan ook vooral in de eerste twee maanden van het jaar gerealiseerd. Daarna begonnen klanten orders uit te stellen. Overigens zou de groei zonder de overname van de Braziliaanse implantaatproducent Engimplan 7,2% hebben bedragen. De omzet in medical software groeide in Q1 met 23,6%. Netto heeft Materialise in Q1 financieel een verlies geleden van € 2,8 miljoen.

Impact wordt in Q2 duidelijk 

Peter Leys verwacht dat in het tweede kwartaal de impact van de wereldwijde crisis veel duidelijker zichtbaar wordt in de financiële resultaten. “En omdat niemand zicht heeft op hoelang de crisis gaat duren, zijn we nu niet in staat om een alternatieve financiële voorspelling te maken”, aldus Leys in de analistencall. De oorspronkelijke planning om dit jaar tussen de € 202 en € 260 miljoen omzet te boeken laat het bedrijf in elk geval los. Het merkt namelijk dat de fabrikanten van 3D printers minder verkopen en leveren, wat direct drukt op de resultaten van Materialise omdat vaak de Belgische software aan boord is.  

Back to top button