Applications

Materialise geeft design handenvrije deuropener vrij

De ontwerpers van Materialise hebben een handen-vrije deuropener bedacht, waarmee je alle gewone deuren kunt openen zonder met je handen de klink aan te raken. Het AM-concern roept iedereen die een 3D printer heeft op om de opener te printen om zo te helpen de verspreiding van het virus in te dammen.


Experts denken dat het Coronavirus een bepaalde tijd overleeft op het oppervlak van een product. Deurklinken vormen daarmee een aanzienlijk risico. Daarom hebben de ontwerpers van Materialise een oplossing bedacht waarmee je de klink eenvoudig met je onderarm naar beneden drukt. Het is een universeel model, dat op de meest gangbare modellen deurklink zou moeten passen.

Binnen halve dag is product wereldwijd beschikbaar

Uiteraard hebben we op de redactie van 3D print magazine de 3D printer vanochtend meteen aangezet om het eerste stuk te printen.

Het idee is ontstaan tijdens een interne meeting bij het Vlaamse AM-bedrijf. Daarin werd gesproken over maatregelen om medewerkers en gasten te beschermen. Omdat al snel duidelijk werd dat meer mensen hier hun voordeel mee kunnen doen, is besloten het design vrij te geven. Iedereen met een 3D printer kan het downloaden en binnen enkele uren printen. Op die manier, zo laat Materialise weten, kan de deuropener binnen een halve dag wereldwijd in grote aantallen beschikbaar komen. Er staan immers miljoenen 3D printers in de wereld. Je kunt de file als STEP file downloaden en eventueel aanpassen aan de deurklink.

De kracht van AM

“De kracht van 3D printen in combinatie met onze drie decennia aan 3D print ervaring maken het mogelijk om een idee in minder dan 24 uur om te zetten in een innovatief product”, zegt Fried Vancaen, CEO van Materialise. “Door het design beschikbaar te stellen, kan het waar ook ter wereld op een 3D printer geproduceerd worden en komt het product wereldwijd binnen enkele uren beschikbaar.” Dat illustreert de kracht van 3D printen; de digitale maaktechnologie schept de kans om lokaal te produceren wat ergens in de wereld is ontwikkeld. Materialise roept de hele 3D print community op de hendel lokaal te 3D printen en lokaal beschikbaar te stellen. Het ontwerpteam wil komende dagen nog meer ontwerpen vrijgeven.

Overigens heeft Materialise besloten om de in mei geplande Materialise World Summit te verschuiven naar 5 en 6 november

Het kun je de file downloaden

Back to top button