MaterialsTechnology

Amerikaans leger 3D print hoge sterkte stalen

Het Amerikaanse leger beschikt binnenkort over een speciale 3D metaalprinter van 3D Systems, waarmee tot een volume van 1 bij 1 bij 0,6 meter geprint kan worden. Als materiaal zou ultra hoge sterkte stalen worden gebruikt. Dat meldt het Amerikaanse New Scientist.


Het Amerikaanse tijdschrift zegt dat het nog om een prototype van de 3D printer gaat. Het zou niet alleen om een groot formaat 3D metaalprinter gaan, maar eveneens om een snelle machine. De producten die van de machine afkomen, zouden 50% sterker zijn dan het huidige giet- of smeedwerk in een gelijkwaardige legering. Dit is te danken aan de andere microstructuur van de hoge sterkte stalen die tijdens het 3D metaalprinten ontstaat. 

US Army start meerdere AM-programma’s 

Onlangs kondigde het Army Research Laboratory aan dat het meerdere AM-programma’s heeft opgezet om de mogelijkheden van 3D metaalprinten verder te onderzoeken. Een van de programma’s richt zich op het 3D printen van de volgende generatie munitie, die beter zou moeten worden door de nieuwe geometrie dankzij AM. Ook voor de volgende generatie gevechtsvoertuigen wil men 3D metaalprinten inzetten. 

Onderzoek corrosie 3D geprinte onderdelen 

Verleden jaar maakte 3D Systems bekend dat het ministerie van Defensie samen met Amerika Makes het AM concern heeft geselecteerd om het corrosieprobleem dat zich voordoet aan boord van vliegdekschepen mee helpen op te lossen. Het gaat onder andere om het ontwikkelen van een Corrosion Performance Design Guide for Direct Metal Printing of Nickel Alloy. 3D Systems werkt hierbij samen met enkele commerciële partijen uit de defensie industrie.  

Richtlijnen voor controle en vervanging 

Met de nieuwe richtlijnen kan defensie beter inschatten wanneer 3D geprinte metalen onderdelen aan boord van schepen gecontroleerd of vervangen moeten worden. Een van de bedrijven die meedoen is Newport News Shipbuilding, dat al eerder de DMP metaalprinttechnologie van 3D Systems in gebruik heeft genomen. Hiermee kwalificeert men onder andere 3D metaalprinten voor het produceren van onderdelen voor oorlogsschepen.  

Foto’s: U.S. Army photo by David McNally 

Back to top button