Manufacturersprinters

ExOne Innovent: 3D-metaalprinter voor onderzoek en scholing

Het Amerikaans-Duitse ExOne heeft een nieuwe 3D-metaalprinter ontwikkeld: ExOne Innovent. Deze compacte 3D-metaalprinter is ontwikkeld voor R&D doeleinden, testen en voor opleidingsactiviteiten. De machine maakt gebruik van de binder jetting technologie.

 

Makkelijk opschaalbaar naar grotere systemen

 

ExOne had al een heel compacte 3D-printer voor onder andere metaal in het programma. de nieuwe Inventor biedt echter een bouwvolume dat acht keer groter is: 65 x 165 x 65 mm. De machine gebruikt veel componenten uit de grotere M-Flex printer, inclusief de software die hiervoor is ontwikkeld.

 

Binder jetting
Kent Rockwell, ceo van het bedrijf, ziet onder andere een toepassing van deze nieuwe 3D-printer voor het kwalificeren van materialen en daarmee het versnellen van de industriële inzet van additive manufacturing. ExOne hanteert een andere technologie dan veel andere fabrikanten van metaalprinters. Het bedrijf gebruikt namelijk de binder jetting technologie. Hierbij injecteert een speciale precisie printkop microdruppels bindmiddel op het metaalpoeder en bouwt zo laag voor laag het product of prototype op. Het werkstuk krijgt de dichtheid en de sterkte nadat het in een ingebouwde oven is uitgehard en nog is gesinterd, waarbij het bindmiddel wordt uitgebrand. Om de poriën die hierdoor ontstaan te vullen wordt het werkstuk daarna geïnfiltreerd, meestal met brons. Na de thermische eindbehandeling bereikt men dan een dichtheid van nagenoeg 100%.

 

Eenvoudige migratie naar groter platform
ExOne levert voor de metaalprinters onder andere roestvaststaal, brons en wolfraamcarbide. Omdat de kleine Innoventor 3D-printer dezelfde technologie gebruikt, en ook een geïntegreerde oven heeft, kan de productie naderhand gemakkelijk opgeschaald worden naar een van de grotere machines van ExOne. “Je kunt gemakkelijk migreren naar de grotere M-Flex en M-Print platforms als een product klaar is voor prototyping op grotere schaal of voor serieproductie”, aldus Kent Rockwell.

Back to top button