ManufacturersTechnology

Additive Industries haalt met 3DSIM opnieuw technologiepartner aan boord

Additive Industries heeft opnieuw een belangrijke partij aan boord gehaald in de ontwikkeling van een industriële 3D metaalprinter. Als eerste OEM’er is het Eindhovense concern een technologie partnership aangegaan met 3DSIM uit Louisville in de Verenigde Staten. 3DSIM bouwt simulatiesoftware voor 3D metaalprintprocessen.

Ontwikkelaar simulatie-algoritme voor 3D metaalprinter betrokken bij Eindhovense metaalprinter

Op basis van jarenlange research heeft 3DSIM het snelste systeem ter wereld ontwikkeld voor het simuleren van 3D metaalprint processen. Meerdere fysische processen worden op verschillende schalen nagebootst. Door deze samenwerking kan Additive Industries de prestaties van de volgende generatie 3D metaalprintsystemen die zij ontwikkelt voor industriële toepassingen verhogen, zowel op het gebied van productiviteit als reproduceerbaarheid.

 

Additive Industries
Van links naar rechts: Daan Kersten (mede-oprichter en CEO Additive Industries), professor Brent Stucker (mede-oprichter en CEO, 3DSIM), Mark Vaes (Technology Manager, Additive Industries)

Uitval beperken
“Brent Stucker en zijn team bij 3DSIM helpen ons om de relatie tussen de grote variëteit aan parameters in het 3D printproces nog beter te begrijpen. Door hun simulatieoplossing te integreren in ons proces, kunnen de gebruikers van onze machines de kwaliteit van de 3D geprinte producten beter voorspellen en de uitval beperken,” aldus Daan Kersten, mede-oprichter en CEO van Additive Industries. Stucker is een internationaal vermaarde expert op het gebied van additive manufacturing en was tot verleden jaar voorzitter van de ASTM International Committee F42, een belangrijke standaardisatiecommissie voor additive manufacturing. Begin dit jaar is hij toegetreden tot de internationale raad van bestuur van ASTM.

 

Microstructuur voorspellen
Tot nog toe leunt 3D-metaalprinten zwaar op trial and error. Proefondervindelijk worden de juiste parametersettings gevonden. 3DSIM heeft op basis van gepatenteerde technologie van de universiteit van Louisville een simulatietool ontwikkeld dat de gestolde microstructuur van een 3D-geprint onderdeel en de eigenschappen voorspelt. Dat lukt door het onderliggende fysisch gedrag van het materiaal gerelateerd aan parameters zoals de straaldiameter, de intensiteit, scan stategie, oriëntatie van het onderdeel etctera te modelleren. De kracht zit onder andere in het feit dat het onderzoeksteam van Stucker erin geslaagd is het doorrekenen van dit model te versnellen. Het gaat namelijk om een gigantische hoeveelheid data.

 

Simulatie-algoritme verbeteren
Brent Stucker ziet in de samenwerking ook een mogelijkheid om het simulatie-algoritme dat 3DSIM gebruikt, te verbeteren. “Omdat we direct en vroeg betrokken zijn bij de ontwikkeling van de volgende generatie additive manufacturing systemen van Additive Industries, kunnen we tegelijkertijd zowel het simulatie-algoritme als het 3D print systeem nauwkeuriger maken. Dit verbetert niet alleen de machine en het proces maar ook ons model,” zo licht Brent Stucker, CEO van 3DSIM toe. De Amerikaan spreekt op 4 maart tijdens Additive World in Eindhoven, de conferentie die Additive Industries dan op de hightech campus organiseert. Stucker houdt dan de keynote lezing.

 

Tweede belangrijke partner
Eind verleden jaar sloot Additive Industries al een technologie partnership met het Amerikaanse Sigma Labs. Dat ontwikkelt geavanceerde inspectiesystemen voor 3D-metaalprinters. Het Eindhovense bedrijf heeft hiermee nu twee belangrijke partners aan zich verbonden in de ontwikkeling van een industriële 3D metaalprinter. Deze moet komend najaar volgens de planning klaar zijn voor pilottesten.

 

Meer informatie
Additive Industries
3DSIM

 

Back to top button