3D printmarkt

3D-printen raakt het totale bedrijfsleven

De impact van 3D-printen is veel groter dan menigeen denkt. Additive manufacturing gaat het totale bedrijfsleven raken, voorspelt Phil Reeves van het Britse consultancybureau Econolyst.

 

Topsprekers uit industrie op Inside 3D Printing

Niet voor niets zijn bedrijven zoals 3D Systems en Stratasys bezig te investeren in ecosystemen rond hun 3D-printtechnologie. Ze richting zich zowel op de professionele gebruiker als de consument die 3D-printen omarmt. Phil Reeves denkt dat deze twee richtingen naar elkaar toe gaan groeien. Reeves, directeur van het consultancybedrijf Econolist, kan terug kijken op bijna 20 jaar ervaring in additive manufacturing. Vandaag de dag adviseert hij eigenlijk alle partijen in deze markt. Hij helpt zowel de verkopende partijen van 3D-printtechnologie om hun business- en technologiestrategie te ontwikkelen. En hij adviseert de bedrijven die de technologie willen toepassen. Op 24 maart is Phil Reeves de keynote spreker op 3D Printing Inside, de internationale additive manufacturing conferentie die voor de 2e keer in Londen plaatsvindt op 24 en 25 maart. Er worden meer dan 1000 deelnemers in Londen verwacht.

 

Phil Reeves (Econolyst) verzorgt op de eerste dag de openings keynote lezing.
Phil Reeves (Econolyst) verzorgt op de eerste dag de openings keynote lezing.

3D-printen kans voor het mkb
Phil Reeves spreekt dan onder andere over de drijfveren achter de snel groeiende acceptatie van additive manufacturing. Hij tipt ook een onderwerp aan als het effect op de hele waardeketen in de maakindustrie en hoe 3D-printen risico’s in die keten kan doen verschuiven. Want dat is een van zijn kernboodschappen: het gaat niet alleen om de technologie, maar 3D-printen raakt alle sectoren en alle facetten van het bedrijfsleven: het raakt de materialenleverancier net zo goed als de logistieke bedrijven; en de maakbedrijven zo goed als de leveranciers van mobiele telefoons. “3D printen wint vooral waar bedrijven hun product kunnen redesignen en een dienst rond het product kunnen aanbieden, zoals gepersonaliseerde producten of waar de consument in het ontwerpproces betrokken kan worden.” De technologie biedt juist het midden- en kleinbedrijf een kans, omdat dure toolingkosten vervallen en economics of scale niet meer gelden.

 

Businessmodel aerospace
De Inside 3D Printing conferentie in Londen is gericht op de industriële toepassing van additive manufacturing. De tweede keynotelezing op de eerste conferentiedag wordt gegeven door Ian Halliday, CEO van 3T RPD, van oorsprong een prototyping bureau. Nu is 3T RPD een van de grootste 3D printservice bedrijven van Europa, die zowel kunststof als metaal verwerkt met 3D-printen. Halliday gaat in op de toepassingen voor de aerospace-industrie. Tijdens de 2e conferentiedag houdt Tom Chiang van Bell Helicopter een van de keynotelezingen. Hij benadert het thema additive manufacturing vanuit de rol van deze technologie in de sustainment programma’s die fabrikanten als after sales aanbieden aan de luchtvaart- en defensie-industrie. Bell Helicopters heeft additive manufacturing geïmplementeerd in het spare part programma. Chiang bespreekt onder meer enkele onderdelen die luchtwaardig zijn. Hij praat verder over een project dat Bell Helicopters heeft doorlopen om tot een heel nieuw businessmodel rond additive manufacturing te komen. De afsluitende keynotelezing komt van Neil Burns, directeur van Croft Additive Manufacturing, onderdeel van Croft Filters. Deze filterfabrikant heeft met behulp van 3D-printen een filter ontwikkeld dat 10 procent minder energie verbruikt.

 

Korting voor lezers
Naast deze keynotelezingen zijn er nog presentaties over zowel de technologie zelf, lopende onderzoeken, juridische aspecten en tal van andere zaken. Inside 3D Printing is geen gratis event. Lezers van Made-in-Europe / 3D print magazine krijgen echter 15 % korting op de toegangsprijs, zowel voor de volledige conferentie als één van beide dagen. Er is ook een toegangskaart verkrijgbaar voor enkel de keynotelezingen en de expositie die gelijktijdig plaatsvindt. Kijk hier voor de kortingscode. Vul deze kortingscode – MADEINEUI3D – in bij het registratieformulier voor het verrekenen van de korting. Op deze pagina vind je ook de link voor de registratie.

 

Inside 3D Printing 24 en 25 maart 2015 in Londen.

 

Back to top button