Applications

MIT professoren waarschuwen: geen valse hoop wekken met 3D printen in Covid-19 strijd

Heel goed bedoeld alle 3D print initiatieven om tekorten in de strijd tegen het Covid-19 virus te verlichten, toch is behoedzaamheid op zijn plaats, waarschuwen experts van het Amerikaanse MIT, dat zelf ook volop 3D print voor ziekenhuizen. Ondertussen heeft het MIT een design klaar voor gezichtsbescherming waarvan er met stansen per machine per dag 50.000 stuks van gemaakt kunnen worden.


Commentaar: De MIT experts hebben zeker een punt. Alle berichten wekken vooral bij buitenstaanders de indruk dat 3D printen de oplossing is voor alle tekorten aan medische hulpmiddelen. Gaan we terug naar de hype van een aantal jaren geleden? Anderzijds komt één punt niet aan bod in hun memo en hun Q&A: de logistieke kant. 3D printen kan heel snel lokaal producten beschikbaar maken. Voor centraal geproduceerde hulpmiddelen moet je nog steeds een supply chain opzetten wat ook tijd kost. Daarom zijn zowel 3D printen als klassieke maaktechnieken nodig in deze crisis. Gebruik 3D printen als oplossing om lokaal snel hulpmiddelen te kunnen maken, maar ga door met het ontwikkelen van designs die we in grote aantallen kunnen produceren. Zoals zo vaak is het niet of het ene of het andere, maar én het ene én het andere.: 3D printen en massaproductietechnieken

FabLab oprichter schaart zich achter waarschuwingen

Het Amerikaanse MIT laat op de website van het MIT Project Manus (een soort Makerspace 2.0) een aantal experts van het MIT governance team aan het woord. Eerder al waarschuwden enkele MIT-medewerkers, gesteund door professor Neil Gershenfeld (oprichter van de FabLabs) en professor John Hart, in een interne memo ook al om weloverwogen te werk te gaan met 3D printen. In de memo schetsen ze de risico’s die verbonden zijn aan het 3D printen van medische onderdelen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

“The production of PPE, for example masks, is much more complicated than people might appreciate, and 3D printed masks may do more harm than good,” says Professor Martin Culpepper. 

Although MIT has world-class 3D printing capabilities, these printers are best applied to show proof of concept that can be used to justify transition to a manufacturing process that delivers parts with appropriate rate/scale/safety characteristics.

Complexer dan je denkt

Martin Culpepper, Professor Mechanical Engineering, directeur van hetProject Manus, en lid van het MIT governance team voor de Covid-19 crisis zegt dat het grootste risico van 3D printen momenteel is de valse hoop die het kan geven. De productie van PBM’s, zoals mondmaskers, is complexer dan menigeen denkt. Het tweede is dat je goed moet kijken naar de toepassing in een medische setting: kan het materiaal gesteriliseerd worden? Culpepper wijst er verder op dat niet zozeer het tekort aan de maskers het probleem is, maar het gebrek aan filters die hierin zitten. Dat zijn complexe onderdelen. Als 3D printen al de geschikte technologie is, dan zul je ervoor moeten zorgen dat alle regels voor een schone en veilige productie worden toegepast.

3D printen kan heus zinvol zijn in Covid-19 strijd

Kan 3D printen dan geen bijdrage leveren? Zeker, zo maakt de MIT professor duidelijk. realiseer je dat de meeste 3D printers geen productiemachines zijn. Hij ziet vooral een rol om snel een proof of concept te maken; om de haalbaarheid te tonen die nodig is voor productietechnieken waarmee je grote aantallen kunt produceren. Want sommige ziekenhuizen hebben duizenden beschermingsmiddelen per dag nodig. 3D printen kan die vraag niet bijhouden. Hij ziet er daarom veel meer in dat men 3D printen gebruikt om snel ideeën om te zetten in prototypes.

Design voor gezichtsbescherming uit één plaat

Het MIT werkt momenteel aan een aantal designs voor persoonlijke beschermingsmiddelen, die geschikt zijn voor massaproductie. Het Amerikaanse instituut heeft als eerste een gezichtsbescherming klaar. De designfiles en de instructie toe te produceren zijn vrijgegeven, maar alleen aan professionele partijen. Het face shield wordt uitgesneden uit een flexibele kunststof plaat, zodat het plat vervoerd kan worden. In het ziekenhuis vouwen medewerkers in 90 seconden de vlakke plaat om tot een 3D gezichtsbescherming. Met een ponsmachine kan men makkelijk 50.000 maskers per dag produceren. MIT werkt samen met het Amerikaanse Polymershapes om verspreid over de VS de gezichtsbeschermers te gaan produceren.

Professionele maakbedrijven die over de juiste technologie beschikken kunnen zich hier melden

Het MIT geeft hier richtlijnen voor de productie en sterilisatie van Covid-19 persoonlijke beschermingsmiddelen

En een team MIT onderzoekers ontwikkelt een open source beademingsapparaat, dat snel wereldwijd geproduceerd kan worden voor $400 tot $500

Back to top button