Technology

XYZprinting Nobel 1.0: goedkope stereolithografie printer

De Chinese 3D printerfabrikant XYZprinting brengt een stereolithografie printer op de markt voor nog net geen 1500 Amerikaanse dollars. De XYZprinting Nobel 1.0 is daarmee een van de goedkoopste 3D printers met lasertechnologie in de markt.

 

Chinese fabrikant doorbreekt prijsgrens SLA-technologie

Het Chinese XYZprinting, waarvan het Europees distributiecentrum in Ridderkerk is gevestigd, heeft tot nog toe de markt bewerkt met scherp geprijsde filament printers, soms met geïntegreerde scanner. Op EuroMold liet een medewerker vorig jaar al een werkstuk zien geprint op de nieuwe stereolithografie machine. Het eerste prototype daarvan is namelijk begin januari op de CES in Las Vegas gepresenteerd. Nu is de machine productierijp en is de verkoop gestart.

 

XYZprinting Nobel 1.0
De Nobel 1.0 van het Chinese merk XYZprinting is een SLA printer.

Nobel stelt nieuwe standaard

De XYZprinting Nobel 1.0 werkt met een vloeibaar fotopolymeer, dat de Chinezen er meteen bij verkopen in zowel een grijze als transparante variant. Simon Shen, CEO van XYZprinting, zegt dat de Nobel een nieuwe standaard zet. “We zetten een nieuwe standaard door stereolithografie technologie en we kunnen niet wachten om te zien wat andere 3D printerfabrikanten doen met hun nieuwe apparaten”, laat hij in een persbericht weten. Er zijn weliswaar meerdere fabrikanten van SLA-printers die zeer betaalbare modellen aanbieden, maar die vervangen de laser door een projector. De SLA-printer wordt in de VS voorlopig alleen online verkocht: via Amazon en via de eigen XYZprinting online store. In de Benelux wordt verwezen naar de dealers.

 

Kleine componenten

De bouwkamer meet 280 bij 337 bij 590 mm, het maximale bouwvolume dat geprint kan worden meet 128 bij 128 bij 200 mm met een laagdikte van 0,3 mm in de X- en Y-as en 0,025 mm (25 µm) in de Z-richting. Het gaat om een stand alone printer: je kunt via een USB-stick de data overdragen. Met de autofill mogelijkheid biedt de Chinese fabrikant een 3D printer die automatisch fotopolymeer bijvult zodra het niveau in het bad te laag wordt gedurende het printproces. Omdat het om een machine met lasertechnologie gaat, liggen de eisen hoger dan bij filament printers. De Chinese fabrikant heeft in de VS FDA-goedkeuring voor de XYZprinting Nobel 1 gekregen.

 

Back to top button