Materials

Eerste Arburg Freeformer buiten Duitsland in Nederland verkocht

CHILL, het Chemelot Innovation and Learning Labs, in Zuid-Limburg heeft de eerste Arburg Freeformer buiten Duitsland gekocht. Deze innovatieve 3D printer zal onder andere ingezet worden in het Additive Manufacturing Materials Center op de campus. Ook gaan mbo-, hbo- en wo-studenten met de Arburg Freeformer aan de slag.

 

Innovatieve 3D printer komt naar CHILL

Spuitgietmachinefabrikant Arburg heeft de Freeformer eind verleden jaar vrij gegeven voor verkoop buiten Duitsland. Deze industriële 3D-printer voor kunststof componenten wijkt in een groot aantal opzichten af van andere additive manufacturing machines. Een van de belangrijkste verschillen is dat gewerkt wordt met gewoon kunststof granulaat, zoals dat ook gebruikt wordt voor spuitgietmachines. De Freeformer verlaagt hiermee de materiaalkosten aanzienlijk én je kunt 3D printen met materialen met bekende eigenschappen. Bovendien is de verscheidenheid aan beschikbare kunststoffen zeer groot. Onlangs was deze 3D printer nog genomineerd voor de RapidPro Award.

Arburg Freeformer
Een demoproduct, gemaakt op de Freeformer van Arburg.

 

Testen van materialen
Brightlands Chemelot Campus blijkt nu dus de eerste plek buiten Duitsland te zijn waar de machine in gebruik wordt genomen. Gerrit Hazeleger, directeur van Arburg Benelux, is blij dat de eerste 3D printer bij het Nederlandse onderzoekslaboratorium komt. “Het feit dat CHILL zich vooral gaat richten op het testen van materialen is voor ons natuurlijk erg interessant. Het stelt ons in staat om scherper zicht te krijgen op de performance van de printer.” Daarnaast is hij blij dat er ook studenten mee aan de slag gaan. “Zij vormen de markt van morgen.”

De Arburg Freeformer.
De Arburg Freeformer.

 

Onderzoekscentrum
Vorig jaar heeft CHILL het Additive Manufacturing Materials Center geopend. Hier doet men onderzoek naar en ontwikkelt men specifieke materialen voor 3D printen. De onderzoeksprojecten gaan vooral over concrete toepassingen.

 

Back to top button