Technology

Arburg en 3D Innovationlab genomineerd voor Rapidpro Award

De Arburg Freeformer en het 3D Innovationlab van het VU Medisch Centrum zijn genomineerd voor de Rapidpro Award 2015. Wie op de 5e editie van Rapidpro de felbegeerde erkenning voor een zeer innovatief product, machine of dienst op het gebied van 3D printen wint, wordt na afloop van de eerste beursdag bekend gemaakt.

 

De aanmeldingen voor de Rapidpro Award 2015 waren zeer divers. Zowel fabrikanten van 3D printers, engineeringbureaus met als specialiteit 3D printen, clusters van toeleveranciers als concepten voor innovatieve consumentenproducten prijkten dit keer op de longlist waar de jury zich over gebogen heeft. Allemaal inzendingen die laten zien dat je de voordelen van 3D printen op veel verschillende manieren kunt benutten én dat het thema leeft. De twee nominaties voor de Rapidpro Award 2015 onderscheiden zich echter duidelijk.

 

Experimenteren met 4D printen

Innovationlab VUmc
Het 3D InnovationLab van het VU Medisch Centrum Amsterdam is een van de genomineerde inzendingen. Door de recente ontwikkelingen op het gebied van 3D printen vindt er een paradigmaverschuiving plaats in de medische wereld. Artsen stappen over van massaproductie naar gepersonaliseerde patiëntenzorg, van kopieën naar iteraties. 3D Innovationlab“Toen ik in 2011 afdelingshoofd werd, hebben we een 3D-printer en software gekocht. Maar al snel merkten wij artsen, dat we technische mensen misten. Nu werken we samen met de afdeling fysica en medische technologie. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van het 3D InnovationLab VUmc in 2013.” aldus Tim Forouzanfar, hoogleraar mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie en oprichter van het 3D InnovationLab VUmc. Vanuit dit lab wordt de clinicus ondersteund om met behulp van 3D printen nauwkeuriger en kosteneffectiever complexe operaties uit te voeren. Verschillende afdelingen van het medisch centrum gebruiken 3D printtechnologie om operaties voor te bereiden, om modellen, zaagmallen en patiënt specifieke applicaties te maken. Een recente toepassing is een zaagmal voor het herpositioneren van een heupkop voor orthopedie. Qua onderzoek gaat het lab nog een stap verder: er wordt geëxperimenteerd met 4D printen, bijvoorbeeld een kunstoog voor kinderen dat met het kind meegroeit en waarvan de pupil van grootte verandert afhankelijk van de lichtinval.

 

Arburg: 3D printen met kunststof granulaat

 

Arburg Freeformer
Arburg is met de Freeformer genomineerd.

Arburg Freeformer
De Duitse machinebouwer Arburg is de andere genomineerde. Arburg lanceert op Rapidpro de Freeformer en het Arburg Plastic Freeforming proces in de Benelux. Dit is een bijzondere 3D printer voor kunststof producten, want de 3D printer gebruikt standaard kunststof granulaat, net zoals in de spuitgietmachines waar Arburg om bekend is. Dit is goedkoop materiaal, met bekende eigenschappen. Spuitgietbedrijven krijgen nu dus een efficiënt alternatief naast de spuitgietmachine. Deze laatste blijft de beste oplossing als er grote series nodig zijn. De Arburg Freeformer maakt echter voor het eerst mogelijk enkelstuks of kleine series kunststof producten te vervaardigen met dezelfde kunststoffen als die ze gewend zijn te verwerken. Bijkomend voordeel van de technologie is dat deze absoluut stofvrij werkt en er evenmin dampen vrij komen. Er is dus geen additionele apparatuur nodig.

 

Dinsdag prijsuitreiking
Wie de Rapidpro Award 2015 wint, wordt dinsdag 3 maart tijdens het exposantendiner na afloop van de eerste beursdag bekend gemaakt. De jury bestaat dit jaar uit Onno Ponfoort van Berenschot; Franc Coenen, 3D Print magazine / Made in Europe; Peter Legierse, voorzitter Branchevereniging RapidPro en Liam van Koert, The Text Factory.

 

FOTO: verleden jaar won Lightfab de Rapidpro Award.

 

Back to top button