Applications

Eerste 3D geprinte Tanaruz plezierjacht naar klant

Rotterdamse startup wil dit jaar nog 100 jachten 3D printen

Precies op tijd voordat het nieuwe vaarseizoen aanbreekt, levert Tanaruz het eerste 3D geprinte plezierjacht af aan de eerste klant. Het casco van het 4,5 meter lange jacht is in twee dagen 3D geprint van gerecycled kunststof. Door het hele proces te digitaliseren houdt de Rotterdamse digitale scheepswerf niet alleen de doorlooptijd extreem kort maar ook de kosten laag. Het instapmodel kost € 15.000.


Eigenlijk gaat het allemaal om Industrie 4.0, zo zei Alex Shifman, oprichter van RAW Idea, de startup achter Tanaruz, vorig jaar in een interview met 3D Print magazine. Daarin zette hij zijn ideeën om met  digitalisering en 3D printen de scheepsbouw disruptief te veranderen. Deze week haalt het Rotterdamse bedrijf een belangrijke mijlpaal, de aflevering van het eerste 3D geprinte jacht.

Lees hier het artikel over het concept van Tanaruz plezierjachten en de speciale 3D printer die Xtrution hiervoor heeft gebouwd

Betaalbaar en duurzaam

“Met Tanaruz willen we plezierjachten toegankelijk maken voor iedereen die een betaalbaar, maar vooral ook een duurzaam product zoekt. Onze boten worden geprint van gerecycled plastic. Ze zijn daardoor vrijwel onverwoestbaar, maar toch circulair: wil je bijvoorbeeld na gezinsuitbreiding toch een grotere boot, dan gebruiken wij je oude Tanaruz-jacht als grondstof om een nieuwe te printen,” zegt Alex Shifman.

Configuratie via app

Het Rotterdamse bedrijf heeft het hele design- en engineeringproces gedigitaliseerd. Via een app personaliseert de klant zijn eigen jacht. “Net zoals je tegenwoordig een auto online samenstelt. Alle verschillende opties hebben we als printopdracht klaarliggen,” zegt Alex Shifman. Het digitale order- en productieproces zorgt in de toekomst voor veelzijdige personalisatie van de 3D-geprinte plezierjachten. Ieder persoonlijk verzoek levert een nieuw ontwerp op, dat weer aangeboden kan worden aan andere klanten. De maximale lengte die men kan printen is 10 meter.

Robotprinter met Xtrution extruder print jacht

Met een 3D printer, een extruder van Xtrution op een ABB-robot op een 14 meter lang track kost het Tanaruz twee dagen om het jacht te printen. Omdat het proces geautomatiseerd verloopt, kan de productie in principe 24/7 doorlopen. Daardoor kan de instapprijs voor het plezierjacht op ongeveer de helft van de prijs liggen van een traditioneel plezierjacht van dezelfde afmetingen. Tanaruz wil de kostprijs nog verder omlaag brengen door de productie op te schroeven. Na het 3D printen wordt de boot verder afgewerkt met de opbouw van de nodige apparatuur en eventueel inbouw van elektrische motoren, accu’s en zonnepanelen.

Dit jaar 100, volgend jaar 300 plezierjachten printen

Tanaruz verwacht dit jaar 100 plezierjachten te 3D printen. Volgend jaar wil het meer dan 300 boten printen. Daarom zijn er plannen om op een tweede locatie extra 3D printers op te bouwen. Een langere track zou dan ook de productie van boten langer dan 10 meter mogelijk moeten maken. Daarnaast zoekt het bedrijf partners en investeerders voor de internationale uitrol van het concept.

Back to top button