Magazine

MTC: kennis delen als brandstof voor innovatie

Optimale designs die maakbaar zijn

Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific willen groeien. De vraag naar respectievelijk chipmachines en elektronen microscopen groeit wereldwijd. En met deze twee OEM’s speelt Nederland wereldwijd mee in de hoogste divisies als het om deze nichetechnologie gaat. De twee OEM’s kunnen echter niet groeien als de supply chain niet meegroeit.


Maurits Smits, R&D & Site Manager bij Thermo Fisher Scientific, zei tijdens de kick-off van Manufacturing Technology Conference enkele maanden geleden dat hij de productie van Transmissie Elektronen Mikroskopen in Eindhoven moet verdubbelen in de komende vijf jaar. Maar in plaats van een versnelling van de groei merkt hij momenteel eerder een vertraging, omdat iedereen worstelt met de beschikbaarheid van materialen en productie-uren. “De enige uitweg is samenwerking”, zegt Smits. Hetzelfde geluid klinkt al enkele jaren bij ASML. De wereldwijde vraag naar EUV-machines is groot. ASML doet er alles aan om deze productie op te voeren. Dat vergt veel van de supply chain.

Maakbare designs

Om de groeiambities waar te kunnen maken, moet de efficiency van de toeleveringsketens omhoog. Dat vraagt inspanningen van beide kanten; van de OEM én de toeleveranciers, zegt Arno Sprengers, Senior Team Lead Precision Mechanics bij ASML en initiatiefnemer van het Knowdledge Sharing Center. Het KSC organiseert in juni samen met Mikrocentrum de Manufacturing Technology Conference (MTC). “Dit vraagt om kennis delen”, zegt hij. “Als de kennisoverdracht optimaal is, kunnen we samen effectief versnellen.” Hij geeft als voorbeeld schoon verspanen. Enkele jaren geleden heeft ASML het thema cleanliness op de kaart gezet bij de Tier 1 suppliers. De Veldhovense engineers hadden precies uitgerekend hoeveel partikels en picomollen aan vervuiling toegestaan was. Maar daarmee heb je cleanliness nog niet in de keten geregeld. De constraints van een bepaalde technologie kunnen in de praktijk een belemmering zijn, die je kunt oplossen door het design aan te passen. Arno Sprengers: “Het begint bij het creëren van een functioneel design, maar uiteindelijk moet het in alle stappen maakbaar zijn. Als we zoveel mogelijk kennis delen in de hele toeleverketen, komen we sneller tot optimale designs die maakbaar zijn.” En daar gaat MTC over: kennis over het maken delen in de hele keten. Niet alleen tussen de engineers van de OEM’s en de Tier 1 suppliers, maar tussen alle partijen in de hele keten. “We vragen de Tier 1 suppliers om ons te helpen, maar achter deze bedrijven hangt een hele keten. Ook die bedrijven proberen we enthousiast te maken en kennis in te brengen. Zo brengen we mensen dichterbij elkaar.” Sommigen van deze kleine spelers zijn met hun nichetechnologie zelfs als deelnemer op de conferentie aanwezig.

Blijvende kennisbron

Het Knowledge Sharing Center, acht jaar geleden opgericht om kennis tussen de theoretisch geschoolde engineers en praktisch ingestelde makers te delen, heeft de formule van MTC afgekeken bij ASML zelf. ASML heeft jaren geleden het initiatief genomen om intern kennis tussen engineers meer te gaan delen. Tegenwoordig vindt het evenement jaarlijks in de Brabanthallen plaats en trekt enkele duizenden ASML-medewerkers. De formule van MTC is simpel: elke deelnemer maakt aan de hand van een vast stramien een poster waarop hij zo’n 10% van zijn kennis deelt. Daarnaast zijn er een presentatie en een video. Alles bij elkaar wordt zo misschien de helft van de kennis aan de buitenwereld gepresenteerd. “Met de poster en de presentatie zenden ze een signaal uit hoe interessant hun technologie is”, legt Arno Sprengers uit. “De andere kennis haal je uit de zakelijke samenwerking. Die ontstaat doordat partijen notie hebben van een specifieke technologie”, zo maakt Sprengers de cirkel rond.  Met deze aanpak blijf je ver weg van het IP dat elk maakbedrijf heeft, maar deel je wel voldoende kennis om engineers en makers op nieuwe ideeën te brengen. Na het evenement blijven de posters en de presentaties beschikbaar op de website van het Knowledge Sharing Center. Dat is de bron waaraan iedereen zich in de toekomst kan laven om de kennis bij te spijkeren. De conferentie is een trigger, het echte kennisdelen zal in de maanden en jaren na MTC gebeuren als het om concrete projecten gaat.

Lees het hele artikel in Solutions Magazine

Back to top button