ApplicationsTechnology

Damen WAAMpeller: 3D geprinte én gecertificeerde scheepsschroef

Damen Shipyards gaat samen met het RamLab, Promarin, Autodesk en Bureau Veritas ’s werelds eerste gecertificeerde scheepsschroef 3D printen. De WAAMpeller zoals de schroef gedoopt is, wordt een heuse schroef met een diameter van 1300 mm en een gewicht van 180 kilo.

 

Consortium van vijf bedrijven start ambitieus project in Rotterdams RamLab

Damen Shipyards heeft een jaar geleden het initiatief voor dit project genomen. Drie studenten van de TU Delft hebben toen de mogelijkheden onderzocht. Daarop hebben zij de scheepswerf in contact gebracht met de partijen die nu gezamenlijk een consortium vormen om de schroef te 3D printen én te certificeren. Kees Custers, project engineer in het R&D centrum van Damen, noemt het uniek dat de vijf partijen binnen het project ieder hun eigen doel hebben. “Dat zorgt voor een productieve en coöperatieve sfeer in dit spannend project.”

 

 

Waampeller
De betrokken projectteamleden die samen de WAAMpeller gaan ontwikkelen, 3D printen en certificeren.

 

Bureau Vertias certificeert WAAMpeller

Het wordt een scheepsschroef volgens het Promarin ontwerp. Dit is een type dat Damen vaak toepast op de Stan Tug 1606 schepen. De 180 kilo zware schroef heeft een diameter van 1300 mm en wordt 3D geprint van een bronslegering. Autodesk software wordt bij het ontwerp ingezet. Het echte 3D printen gebeurt in het RamLab in de Rotterdamse haven, waar onderzoek wordt gedaan naar het 3D metaalprinten met een robot en het lichtboog lasproces. Wire Arc Additive Manufacturing, vandaar de productnaam WAAMpeller. Bureau Veritas gaat de 3D geprinte schroef certificeren. Dat gebeurt voor de allereerste keer. Nog niet eerder is een 3D geprinte metalen scheepsschroef door een officiële instantie gecertificeerd.

 

3D printen is onderzoeksfase voorbij

Het 3D printen gebeurt in het RamLab in de Rotterdamse haven.

Na de certificering start Damen Shipyards een uitgebreid testprogramma om aan de tonen dat de onderzoeksfase voor 3D printen in de scheepsbouw voorbij is. “Ons doel is om effectievere, meer kosten-efficientere en milieuvriendelijke schepen te bouwen. De WAAMpeller draagt bij aan dit doel”, zegt Don Hoogenboom, eerste research engineer bij de scheepswerf. Hij is overtuigd dat 3D printen zowel het brandstofverbruik van de vessels als de prestatie kan helpen verbeteren. “3D printen heeft de potentie in zich om een grote bijdrage te leveren aan het optimaliseren van het toekomstig design.”

 

 

Back to top button