3D printmarkt3D printserviceTechnology

3iD heeft wereldprimeur: eerste ‘commerciële’ 3D printer van HP

Werelds eerste commercieel verkochte 3D printer van HP wordt deze week geïnstalleerd bij het West-Vlaamse 3D-printservicebedrijf 3iD uit Zedelgem. Landré heeft als leverancier eveneens een primeur: de reseller heeft de eerste machine verkocht, buiten de machines die bij de ontwikkelpartners van HP staan.

 

HP begint uitrol 3D printers bij servicebureaus in Vlaanderen

HP is gestart met de uitlevering van 3D printers aan 3D printservicebureaus. Daarmee komt een einde aan het lange wachten sinds de aankondiging dat HP in de 3D printmarkt stapte, in 2014 alweer. Het Amerikaanse concern kan nu de beloftes van sneller printen tegen lagere kosten gaan waarmaken. Dave Vanhove van 3iD in Zedelgem twijfelt daar niet aan. “Voor ons bedrijf is dit een betere investering dan in een tweede SLS printer.” Hij heeft voor de Multi Jet Fusion printtechnologie van HP gekozen omdat hij merkt dat de vraag naar PA toeneemt én levertijden alsmaar korter worden. “Klanten willen functionele onderdelen laten printen. En het kan nooit snel genoeg gaan.”

 

Landré verkoopt eerste HP printer wereldwijd

Dat 3iD een van de eerste 3D printservicebedrijven met een HP 3D printer in de wereld zou worden, wist Dave Vanhove wel. Hij bestelde vorig jaar kort na de aankondiging van de marktintroductie. Pas vorige week werd duidelijk dat hij een wereldprimeur heeft. “Buiten de 3D printers bij de resellers en de ontwikkelpartners van HP hebben wij wereldwijd de eerste commerciële printer . Landré heeft dus de wereldwijd de eerste machine verkocht, want HP hanteert voor de uitlevering strikt de volgorde van bestellen”, zegt de West-Vlaamse ondernemer.

 

Snelheid en poederefficiency

HP belooft een veel hogere snelheid dan de huidige SLS-technologie voor polyamide stukken. Dat is voor 3iD het belangrijkste argument geweest. Daarnaast speelt het feit mee dat HP tot 80 procent van het poeder hergebruikt. Alle poeder dat niet in het werkstuk zit of aan het werkstuk blijft kleven, kan opnieuw gebruikt worden. “Naar ecologie toe maakt dat het verhaal interessanter, ook voor onze klanten”, meent Dave Vanhove. HP gebruikt een agent voor het smelten van de poeders. Deze agent absorbeert de warmte waardoor de poeders smelten. Dit duurt langer dan bij lasersmelten waardoor de hechting sterker is. Omdat het poederbed in één keer besproeid wordt, vergt het totale proces minder tijd. En omdat HP geen laser gebruikt, blijft de temperatuur van het poederbed gelijkmatiger en degenereert het niet-gebruikt poeder niet. Vandaar dat HP alle restpoeder kan hergebruiken. Dit heeft een positief effect op de uiteindelijke kostprijs.

De Multi Jet Fusion printtechnologie van HP is een gereedschapsloos alternatief voor spuitgietproducten.

HP ontsluit nieuwe markt: spuitgietproducten zonder matrijs

Dave Vanhove verwacht dat de HP Multi Jet Fusion printer vanaf komende week operationeel zal zijn. Omdat 3iD al ervaring heeft met het printen van polyamide, zal de opstart snel verlopen. Dave ziet heel nieuwe mogelijkheden ontstaan. De teststukken die hij zelf heeft onderzocht, tonen aan dat de minimale wanddikte iets dunner is dan bij SLS en de stukken zelfs iets sterker zijn dan de huidige PA geprinte stukken. “Dat komt doordat het aan elkaar smelten van de poeders iets langer duurt dan bij SLS technologie.” Hij denkt met de nieuwe printtechnologie spuitgietstukken te kunnen vervangen. “Nu blijven veel projecten liggen omdat de seriegroottes te gering zijn om de investering in matrijzen te rechtvaardigen. Met de HP printer kunnen wij binnen 3 dagen 500 stukken leveren, met een vergelijkbare kwaliteit, zonder matrijs.” Dit zal tot een verbreding van de 3D printmarkt leiden, zoals ook de topman van de HP 3D printdivisie Stephen Nigro vorige week op Rapid in Pittsburgh nog zei. Dave Vanhove: “Voor het ontwikkelen van series ben je niet meer genoodzaakt spuitgietmatrijzen te maken en maanden te wachten. Met onze HP printer gaan we een hele nieuwe manier van produceren creëren.”

3IDFOTO: Dave Vanhove samen met Floris Stam van Landré voor de HP 3D printer. 3D printservicebureau 3iD in Zedelgem is wereldwijd het eerste dat de gekochte HP printer in gebruik neemt.

 

Back to top button