Applications

Cibap student combineert 3D printen met ambacht meubelmaken

Cibap-student Tijs ten Bulte heeft zijn beroepsopleiding Ontwerpend Meubelmaker afgesloten met een ontwerp voor stoel waarvan de zitting en de rugleuning 3D geprint zijn. Builder 3D Printers zorgde voor de uiteindelijke productie van de stoel, die vanaf 5 juli te zien is in de Cibap Graduates 2017 expositie in het voormalige Zwolse Stadhuis.

 

Design afstudeerwerk: 3D geprinte rugleuning en zitting met houten stoelpoten

Heeft Tijs ten Bulte het ambacht van de toekomst gevonden? De eindexamenstudent van de opleiding Ontwerpend Meubelmaker aan het Cibap in Zwolle (vakschool voor verbeelding) heeft bewust gekozen om oude, ambachtelijke techniek te combineren met moderne maaktechnologie. “Ik wil zo de grens tussen oud en nieuw vervagen”, legt Tijs uit. De zitting en rugleuning zijn 3D-geprint; de stoelpoten zijn van hout. Door de technieken te combineren toont hij nieuwe mogelijkheden van meubelontwerpen zonder het verleden over boord te zetten.

 

3D geprinte stoel
Het uiteindelijk resultaat van de stoel van Tijs ten Bulte. Zitting en rugleuning zijn 3D geprint.

 

Design voor 3D printen

De Cibap-student heeft een deel van zijn afstudeerwerk bij het Polymer Science Parc in Zwolle gedaan. Daar heeft hij met zowel een Stratasys als een Ultimaker 3D printer de eerste modellen gemaakt. Die zijn geprint van ABS (Stratasys) en PLA (Ultimaker). Gaandeweg zijn afstudeerproject heeft Tijs inzicht gekregen in de specifieke aspecten van de 3D printtechnologie en dat je hier speciaal voor moet ontwerpen. “Mijn oorspronkelijke ontwerp van de zitting en rugleuning voor de stoel was anders dan het uiteindelijke ontwerp is geworden. Dit komt doordat de oorspronkelijke zitting en rugleuning veel support materiaal nodig hadden. Het design was niet geschikt om te printen.”

 

Groot formaat 3D printen

Het aangepaste ontwerp laat zich wel goed maken op een 3D printer. Vanwege het formaat van de stoel is Tijs uiteindelijk bij Builder 3D Printers in Noordwijk terecht gekomen. Deze Nederlandse 3D printerfabrikant bouwt juist grote FDM printers, waarvan de Extreme 2000 in staat is om 1820 mm hoog te printen. Begin dit jaar heeft het bedrijf de Builder Extreme 1500 geïntroduceerd, juist omdat er veel vraag is naar dit tussenformaat. Tijs heeft bij de 3D printerfabrikant kunnen experimenteren met de groot formaat printers. En uiteindelijk zijn hier de rugleuning en zitting van de stoel 3D geprint.

De 3D geprinte stoel is een van de werken die komende weken (5 – 13 juli) getoond worden in het voormalig Stadhuis van Zwolle aan het Grote Kerkplein. Daar vindt dan de expositie Cibap Graduates 2017 plaats. De expositie is gratis te bezoeken.

 

 

Back to top button