Technology

BLB Industries extrudeert granulaat direct in 3D printer

Promas heeft de exclusieve vertegenwoordiging van het Zweedse 3D printermerk BLB Industries binnen gehaald. Het bedrijf ontwikkelt en bouwt grote FDM printers, tot een volume van 1500 bij 1100 mm (X,Y) en 1500 mm hoog. The Box maakt zijn eigen 3D printmateriaal op basis van granulaat.

 

Promas dealer van bijzondere Zweedse 3D printerfabrikant

The Box, zo hebben de oprichters van het Zweedse BLB Industries hun 3D FDM printer genoemd. Cim Bergdahl and Jacob Lundin van de Campus Värnamo in Zweden werken sinds 2014 aan hun groot formaat 3D printer. Later heeft de huidige CEO Tomas Burman zich bij hen gevoegd en is BLB Industries een feit geworden.

 

Een schematische voorstelling van het printproces. Bijna alle polymeren zijn geschikt. (illustraties BLB Industries)

Wat is Fused Granular Fabrication?

De 3D printer is uiteindelijk een fors uitgevallen box geworden, want de 3D printer voor kunststof onderdelen heeft een fors bouwvolume. 1500 bij 1100 mm voor het printbed is groot. Geprint wordt met een volume van maximaal 6 kg per uur. Dat is teveel voor een grote filamentrol. Daarom heeft BLB Industries een snelle extruder ontwikkeld. Deze wordt direct gevoed met granulaat. Hiermee wordt een constante massa kunststof geproduceerd. Fused Granular Fabrication heet deze printtechnologie genoemd. Waar bij een spuitgietmachine de extruderschroef in een horizontale positie zit, staat deze bij het 3D printen verticaal. Deze verticale schroef smelt het kunststof tot een homogene massa. De extruder smelt het materiaal snel genoeg om een constante materiaalstroom richting de nozzle op gang te houden. Net als bij poederbedmachines zakt het werkstuk na elke laag en blijft de 3D printkop op een vaste hoogt. De nozzle is verwisselbaar. Er kan gekozen worden voor nauwkeurig en relatief langzaam of sneller en onnauwkeuriger printen.

BLB Industries ziet 3 voordelen van printen met granulaat

De Zweedse printerfabrikant ziet drie voordelen in het 3D printen met granulaat. Allereerst is er een kostenvoordeel, omdat de prijs van granulaat lager ligt dan filament. Dit laatste vergt immers een nauwkeurig productieproces om tot een kwaliteitsmateriaal te komen. Het tweede voordeel is de snelheid. Met name bij grote producten is dit een belangrijk gegeven. 6 kilo materiaal opbouwen per uur is snel. Het derde voordeel van 3D printen met granulaat is dat er méér materialen beschikbaar zijn. Kunststof granulaat is immers in een groot aantal varianten beschikbaar. Bijna elke polymeer kan in granulaatvorm gebruikt worden voor het 3D printproces.

BLB Industries

 

3D printer voor medische toepassingen

Behalve The Box, voor grote producten, bouwt BLB Industries ook een speciale 3D printer voor medische toepassingen. De Medibox gebruikt dezelfde extruder om het granulaat te smelten. De rest van de machine is echter afgestemd op de eisen van de medische industrie. Hierdoor is het bouwvolume beperkt tot 250 bij 600 bij 250 mm. Deze 3D printer wordt gebouwd met lineaire aandrijvingen van Box Rexroth voor een nauwkeurige positionering. De Medibox print tot 250 gram kunststof per uur. Met dit type richt BLB Industries zich met name op toepassingen als het 3D printen van implantaten voor het menselijk lichaam. Omdat ook deze 3D printer met granulaat werkt, kunnen veel medical grade kunststoffen gebruikt worden.

MĂ©Ă©r informatie over de Zweedse fabrikant vind je hier en uitleg over het Fused Granular Fabrication proces hier.

Promas heeft de exclusieve vertegenwoordiging van het Zweedse merk en haalt daarmee de 2e fabrikant van 3D printers in huis.

Back to top button