Applications

3D printen helpt kankerpatiënt 30-jarige strijd te overwinnen

De Franse meteoroloog Maxime Turpin heeft dankzij 3D printen zijn 30-jarige strijd tegen kanker gewonnen. Materialise printte van titanium een implantaat waarmee een geslaagde gezichtsreconstructie kon worden uitgevoerd.

 

Materialise ondersteunt gezichtsreconstructie

We 3D printen niet omdat het sexy is, maar omdat we er een betere wereld mee kunnen maken, zegt oprichter en CEO van Materialise, Wilfried Vancraen altijd. Vandaar dat de medische industrie een belangrijke markt voor het Vlaamse bedrijf is. Samen met een specialist op het Franse eiland Réunion laat Materialise zien wat Vancraen met de betere wereld bedoelt.

 

Titanium implantaat

Bij Maxime Turpin is drie decennia geleden aan een tumor geopereerd, waarbij een deel van zijn jukbeen is verwijderd. De tumor was daarmee weliswaar succesvol behandeld, maar de ingreep zorgde uiteindelijk voor een gat in z’n oogkas met alle gevolgen voor zijn zichtvermogen. Het oog zakte hierdoor weg uit zijn nauurlijke positie. Omdat de beenstructuur onder de huid ontbrak, kon Turpin zelfs ’s nachts zijn oog niet helemaal dichtdoen wat tot irritatie aan zijn ogen leidde. Na dertig jaar heeft het Franse OBL, onderdeel van Materialise Group, samen met de specialist een passende plaat ontworpen en deze 3D geprint van titanium. Hiervoor heeft het gezonde deel van het gezicht van Turpin model gestaan. Ook in de hele voorbereiding van de gezichtsreconstructie heeft 3D printen een belangrijke rol gespeeld. Door de plaat wordt het oog nu weer in de natuurlijke positie gehouden. Daardoor kan Maxime Turpin zijn oog weer volledig sluiten en behoren de irritaties en het voortdurend tranen van het oog tot de verleden tijd.

 

Back to top button