Applicationssoftware

ReumaNederland investeert in startup 3D geprinte braces

ReumaNederland investeert in Manometric. De startup uit Delft ontwikkelt software die een zeer nauwkeurige scan van een hand omzet in een file waarmee gepersonaliseerde braces  3D geprint worden. De eerste patiënten dragen al een Manometric hand- of polsbrace. De investering geeft het bedrijf de kans op te schalen.


In Nederland worden elk jaar zo’n 250.000 hand- en polsbraces aangemeten. Een groot deel daarvan is bestemd voor patiënten met reumatische aandoeningen. Door de beperkte functionaliteit en onvoldoende draagcomfort, worden deze braces echter onvoldoende gedragen. Precies daar heeft Manometric een oplossing voor ontwikkeld.

Manometric ontwikkelt 3D scantechnologie en software voor snelle nauwkeurige scan van hand

De software zorgt ervoor dat op basis van een nauwkeurige scan een precies passende brace 3D geprint kan worden. Om een goede scan te kunnen maken is in Delft de ManoX scanner ontwikkeld. Deze haalt een zeer hoge scansnelheid met een maximale foutmarge van 1% (nauwkeurigheid over 100 mm). Dit is belangrijk omdat voor een scan patiënten hun hand stil moeten houden, wat juist bij een reumatische aandoening moeilijk is. Op deze scantechnologie zijn de oprichters aan de TU Delft afgestudeerd. Ondertussen hebben ze met Manometric Studio de software klaar om de scandata eenvoudig aan te passen en om te zetten naar een file om de braces te 3D printen.

Tijd om op te schalen

Manometric kreeg eerder al een investering van UNIOQ, het investeringsfonds in de regio Zuid-Holland dat investeert in ontwikkeling van proof of concepts. “In de afgelopen anderhalf jaar heeft het bedrijf een enorme progressie geboekt. Het scannen van de hand om vervolgens een exact passende hand- of polsbrace te 3D printen is nu mogelijk”, zegt Hans Dreijklufft, fondsmanager. Nu is het moment aangebroken om op te schalen. Daar gaat de investering van ReumaNederland voor zorgen. Robin Jones, een van de oprichters van Manometric: “Met de steun van ReumaNederland kunnen we grote stappen zetten.” De samenwerking tussen beide partijen gaat verder dan een financiële injectie, waardoor het Delftse bedrijf meer scanners en 3D printers kan bouwen. “De enige manier om een goed product te maken, is in nauwe samenwerking met patiënten en artsen. Vanaf de eerste schets, tot de materiaalkeuze en detaillering is de voorkeur van de patiënt bepalend. De samenwerking met ReumaNederland geeft ons de mogelijkheid om nog een stap dichter bij hen te komen en voor meer mensen met reuma tot een heel goede brace te komen, die echt een groot verschil maakt in het dagelijks leven.”

Van links naar rechts Jan-Willem Förch (algemeen directeur ReumaNederland), Robin Jones en Pieter Smakman (oprichters Manometric)

Mee blijven doen ondanks reuma

Jan Willem Förch, algemeen directeur ReumaNederland wil met deze investering mensen sneller toegang geven tot een gepersonaliseerde brace. “Een goede hand- of polsbrace zorgt ervoor dat je je handen beter kunt blijven gebruiken ondanks je reumatische aandoening en dat je mee kunt blijven doen. Daarom zijn wij zo enthousiast over deze innovatie.”

Back to top button