3D printmarktTechnology

Amerikaanse industrie omarmt 3D printen

Additive manufacturing was afgelopen week echt wel een ‘big issue’ op de IMTS in Chicago. De manier waarop 3D printen werd gepresenteerd, verschilde sterk van hoe dat vorig jaar op de EMO gebeurde. De Amerikaanse industrie lijkt additive manufacturing inniger te omarmen dan de Europese.

Binnen vijf tot tien jaar is 20% machinepark metaalbedrijf een 3D metaalprinter

DMG Mori topman Masahiko Mori herhaalde nog eens zijn verwachting dat 3D metaalprinten een behoorlijke rol gaat spelen in de maakindustrie. Over een jaar of vijf tot tien zijn van elke tien machines in een doorsnee metaalverwerkend bedrijf twee een 3D metaalprinter. De design engineers hebben de sleutel voor deze doorbraak in handen. Als ze eenmaal de mogelijkheden hebben ontdekt, dan gaat het snel, zei HP-topman Stephen Nigro. “We zien binnen HP momenteel de cultuur hoe we ontwerpen en dingen maken veranderen. In onze nieuwe 3D printers zitten al 100 onderdelen die we printen. Omdat het zinvol is.” GKN, een van de betaklanten van HP, kondigde op de beurs een strategische samenwerking met HP aan.

 

Toasten op de nieuwe Metal Jet van HP. Links CEO Stephen Nigro die eerdaags met pensioen gaat.

 

De markt is klaar voor AM

En nog een derde quote: de markt is klaar voor 3D metaalprinten. Deze uitspraak komt van Pascal Boillat, president van GF Machining Solutions die de samenwerking met 3D Systems toelichtte. Betekenisvol voor de samenwerking is dat 3D Systems de nieuwe DMP Factory 500 metaalprinter op de stand van de Zwitserse machinebouwer presenteerde en niet op de eigen stand. Daarmee geven beide partijen aan dat 3D metaalprinters machines zijn naast CNC-bewerkingscentra en EDM-machines.

 

Pascal Boillat (links) van GF Machining Solutions samen met 3D Systems CEO VJ voor de nieuwe DMP Factory 500 metaalprinter.

 

 

Vier Metalfab1 in de VS

Additive Industries debuteerde op de IMTS met de Metalfab 1, die overigens te zwaar bleek te zijn voor de plek in het speciale AM-paviljoen. Dat was wel een tegenvaller voor de Eindhovenaren, die de werkende machine met vier lasers verderop demonstreerden. Volgens CEO Daan Kersten draait Additive Industries goed op dit moment. Bij twee Amerikaanse klanten staan inmiddels vier 3D metaalprinters. “We hebben altijd gezegd te willen focussen op klanten waarvan we verwachten dat ze die meerdere systemen gaan inzetten”, aldus Daan Kersten. Begin oktober opent Additive Industries officieel de nieuwe huisvesting in Eindhoven.

 

EOS heeft de nieuwe M 300-4 volledig modulair gebouwd. Dat betekent dat men kan starten met een basisuitvoering die later uitgebreid kan worden binnen dezelfde behuizing.

 

Modulaire EOS klaar voor automatisering

Maar was er ook nieuws te zien in Chicago? Ja. De 3D metaalprinter van 3D Systems bijvoorbeeld, die in tegenstelling tot wat gangbaar is bij laser poederbedmachines in een vacuümkamer print. EOS trok het doek van de nieuwe M 300-4. Bijzonderheden: de machine is volledig modulair, zodat de klant deze kan uitbreiden van een naar vier lasers. Daarnaast zijn er meerdere automatiseringssystemen beschikbaar. En, EOS blijft het nulpuntspansysteem van System 3R leveren voor deze machine. Deze oplossing stamt nog uit de tijd dat de Duitsers de AM-partner waren van GF Machining Solutions, waar System 3R deel van uitmaakt.

 

Het Production System van Desktop Metal.

 

Binder jetting voor serieproductie metaal

De Metal Jet van HP was natuurlijk een publiekstrekker wat 3D printen betreft. Zoals aangekondigd in de persconferentie toonde HP veel onderdelen, onder andere afkomstig van VW. Desktop Metal zette de kap van het Production System open, waarmee het de concurrentie met HP aangaat als het om serieproductie gaat. Voorlopig is dit systeem nog niet te koop, wel kunnen geselecteerde klanten zoals BMW met hun eigen engineers gebruik maken van de printers die bij Desktop Metal zelf staan. Vlak voor de beurs kondigde het bedrijf de verbeterde Dektop System+ aan. Deze print met een hogere resolutie. Europese klanten moeten overigens nog even geduld hebben. Volgens CTO Jonah Myerberg start de levering van de Desktop System+ in Europa begin 2019. De CE-markering vergt meer tijd dan verwacht.

 

Stratasys denkt dat menig metalen onderdeel vervangen kan worden door een 3D geprinte kunststof deel dankzij de eigenschappen van het carbon gevuld filament.

 

Kunststof als alternatief voor metaal

Stratasys liet wel onderdelen zien die het met de eigen 3D metaalprinttechnologie – ook binder jetting – heeft geproduceerd, maar de printer zelf komt voorlopig nog niet op de markt. “Er is veel aandacht voor metaalprinten, maar mensen zullen ook ontdekken dat de technologie nog moet uitrijpen”, aldus Scott Sevcik, hoofd manufacturing solutions. Stratasys denkt met de nieuwe Fortus 380 cf en het carbon gevuld filament voor veel toepassingen een beter alternatief te hebben. “Hiermee kunnen we direct concurreren met low end metalen componenten, bijvoorbeeld aluminium plaatdelen, maar ook gereedschappen die je nu kunt printen. Hiermee bespaar je gewicht en assemblagekosten.”

 

Het Nascar raceteam van Penske zet de Stratasys 3D printers in voor onderdelen van de wagens.

 

Back to top button