Applications

AM opent nieuwe mogelijkheden voor chemie dankzij designvrijheid

Rapid.Tech 3D breidt conferentie uit met blok Chemie & Procestechniek

Additive manufacturing opent nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling en bouw van katalysatoren voor de chemie. Niet voor niets investeert Shell fors in AM. Dit jaar levert het energieconcern voor het eerst een keynote spreker op Rapid.Tech 3D in Erfurt. Jurjen Meeuwissen, Senior research Scientist bij Shell, spreekt op de conferentie in Erfurt over AM voor katalysatoren bij Shell.


Deze keynote lezing komt niet zomaar uit te lucht vallen. Rapid.Tech 3D breidt het congresprogramma dit jaar verder uit met een nieuw forum: Chemie & Verfahrungstechnik.

Sleutelrol chemie in AM

Rapid.Tech
Rapid.Tech 3D biedt naast het congresprogramma nog een beurs en veel netwerkmomenten.

Procesverbeteringen

De chemische industrie vervult in verschillende opzichten een sleutelrol in de AM-industrie. Aan de ene kant als ontwikkelaar en leverancier van materialen; aan de andere kant als afnemer van de technologie. “Met de mogelijkheden van additive manufacturing kan de chemische industrie nu ook haar eigen processen verder verbeteren. De productietechnologie kan zo worden ontworpen dat fabrieken efficiënter kunnen worden bediend, dat reacties energiezuiniger verlopen of dat een andere temperatuurregeling mogelijk is”, zegt Ölzem Weiss, chemicus en curator van het nieuwe forum.

Praktische voorbeelden

In dit nieuwe onderdeel van het congresprogramma worden meerdere voorbeelden gepresenteerd hoe de chemie innoveert dankzij additive manufacturing. BASF presenteert bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe katalysatoren dankzij de designvrijheid van AM. Hiermee verbetert de capaciteit van de katalysatoren en kan men deze eenvoudiger aanpassen aan de specifieke eisen voor een proces. Ook Bosch zet AM in bij de ontwikkeling van een nieuw type microreactor, een project samen met andere partners. Bosch gebruikt technisch keramiek in deze microreactor, een materiaal dat bestand is tegen hoge temperaturen. Professor Carlos Grande van Kaust Catalysis Center Saudi-Arabië presenteert de nieuwste wetenschappelijke trends op het gebied van katalysatoren. Tot slot gaat grondstoffenexpert Götz Erhardt van Accenture in op de rol van 3D printen in de klimaatbescherming en de kansen die nieuwe materialen en verdienmodellen bieden.

Innovaties in AM

Een ander onderdeel van het congres op Rapid.Tech 3D laat nieuwe ontwikkelingen in de AM-technologie zien. Hierin komen onderwerpen aan bod als 3D printen met hout (Desktop Metal); de inzet van blauwe lasers (DMG Mori) om koper te printen met DED-technologie; de toepassing van 3D printen bij de Duitse Luftwaffe; en het nieuwe cast-in-Motion technologie van Massivit voor de productie van gereedschappen voor vezelversterkte kunststoffen.

Het chemieforum vindt op de tweede dag van Rapid.Tech plaats, woensdag 10 mei. Hier vind je een overzicht van alle fora.

Het forum Innovationen in AM vindt op de openingsdag plaats. Rapid.Tech 3D duurt van 9 – 11 mei en vindt plaats in Erfurt.

Back to top button