ApplicationsMaterials

AM als enabler voor de circulaire economie in de metaalindustrie

CECIMO geeft AM-industrie podium op EMO Hannover

In het actieplan voor een circulaire economie van de Europese Commissie wordt additive manufacturing als een enabling technology aangeduid. Reden genoeg voor CECIMO om additive manufacturing volgende maand op de agenda van de EMO Hannover te plaatsen.


“Additive manufacturing kan helpen om de groene transitie van de industrie te versnellen. CECIMO zal blijven pleiten voor de toepassing van additive manufacturing bij beleidsmakers, om ervoor te zorgen dat deze technologie een rol speelt in de Europese Green Deal”, zo zegt Stewart Lane, voorzitter van de AM werkgroep van CECIMO. Hij is 20 september dagvoorzitter tijdens de International Conference on Additive Manufacturing (ICAM). Sprekers gaan dan in op de actuele trends in de AM-industrie  en hun strategieën om AM te industrialiseren.


Thales heeft 200 kilo minder titanium nodig voor drukvat

Om tastbaar te maken dat de technologie past de circulaire maakindustrie mogelijk maakt, heeft CECIMO eerder al voorbeelden uit heel Europa verzameld in een brochure. Thales Alenia Space heeft bijvoorbeeld samen met Glenalmond Technologies, het Britse WAAM3D en Cranfield University met succes het eerste prototype op ware grootte gemaakt van een titanium drukvat voor toekomstige ruimteverkenning. Het vat is ongeveer 1 m hoog, weegt 8,5 kg en is gemaakt van de titaniumlegering Ti-6Al-4V. Als AM-techniek is WAAM (Wire and Arc Additive Manufacturing) gebruikt. Hierdoor konden doorlooptijden worden verkort en 30 keer minder grondstoffen worden gebruikt dan bij conventionele processen. Het WAAM-proces kan dus meer dan 200 kg Ti-6Al-4V per drukvat besparen.

Veel minder afval dan bij frezen

Een typisch kenmerk van additive manufacturing is functie-integratie waardoor er uiteindelijk minder componenten nodig zijn. De Italiaanse spin-off 3D4MEC (van de universiteit van Genua) heeft een koppelsysteem ontwikkeld dat uit slechts enkele onderdelen bestaat. Het systeem weegt 1,8 kilogram, er komt slechts 180 gram afval bij de productie vrij. Zou een vergelijkbaar verbindingssysteem maken van verspaande componenten levert dat 35 kilogram afval op.

Schroot herverwerken tot AM-poeder

Dat 3D metaalprinten een enabler is voor een meer circulaire maakindustrie heeft niet alleen te maken met de digitale manier van produceren wat AM is. In Europe lopen inmiddels meerdere initiatieven om metalen te recyclen tot poeder voor additive manufacturing. In Noorwegen houdt F3nice zich bezig met het verwerken van schroot uit de olie- en gasindustrie tot poeder voor metaalprinten. Ondersteund door een cradle-to-grave life cycle assesment door Politecnico di Milano denkt F3nice dat dit een reële optie is om AM als enabling technology voor de circulaire economie te zien.

Voorbeeld van AM en verspanen: Additive Industries heeft op een door Makino gefreesde basis de schoepen van het turbinewiel geprint.

ICAM op EMO

De drie voorbeelden komen uit een brochure die CECIMO heeft samengesteld om de maakindustrie te wijzen op de sustainability voordelen van additive manufacturing. Sprekers op ICAM (20 september) zijn Alexander Oster, directeur AM bij Autodesk, Martina Riccio, P&AD Manager bij Additive Industries, Matt Parkes, Strategic Development Manager bij Renishaw AM Group en Alejandro Nieto, projectmanager bij Meltio. ICAM vindt plaats van 11.30 – 12.30 uur in Room 3A van het Convention Center op het beursterrein. Registreren voor de conferentie kan hier. De AM Area op de EMO vind je in hal 9G22.

Foto boven: F3nice

Back to top button