3D printmarkt

3D printmarkt groeit met 22%, metaal blijft de kar trekken

De 3D printmarkt blijft het goed doen aan de vooravond van Formnext. De leveringen van industriële 3D printers is in de eerste zes maanden van 2018 met 22% gestegen. Dat meldt de Britse marktonderzoeker Context. Opnieuw zijn vooral de metaalprinters die de groei aanjagen: 30% meer leveringen (jaar op jaarbasis) vergeleken met 18% meer polymeer printers.

 

Context ziet positie Stratasys onder druk; Desktop Metal dit jaar in top 5

Aan de bovenkant van de 3D printermarkt zijn er eigenlijk weinig verrassingen, afgaande op de cijfers van Context. Qua aantallen worden nog veruit de meeste kunststof printers verkocht (68% van het totaal in het segment Industrial). 3D metaalprinters doen het al sinds vorig jaar zeer goed in dit marktsegment. En toch zit er wel een verandering aan te komen.

 

3D Systems moet in de tweede helft van het jaar kunnen profiteren van de leveringen van Figure 4 die dan starten.

 

HP en Carbon winnen marktaandeel

De cijfers die Context over de markt heeft verzameld, tonen allereerst aan dat Stratasys het moeilijk heeft om de leidende positie in de markt voor kunststof 3D printers vast te houden. HP en ook Carbon leveren steeds meer systemen uit en snoepen daarmee marktaandeel van Stratasys af. Ook 3D Systems heeft het in het tweede kwartaal zeer goed gedaan, aldus de marktonderzoekers. Maar het grootste deel van de groei van 3D Systems komt van de stijgende verkopen van printers uit het Design en Professional segment, de goedkopere systemen. Chris Connery, vice president, zei eerder al in een toelichting op de marktcijfers over het eerste kwartaal dat partijen zoals 3D Systems opnieuw aandacht vestigen op het Design en Professional segment. “Verkopende partijen zoals 3D Systems herwinnen aandacht voor dit segment. Daarnaast zien méér en méér eindmarkten dit als een afzonderlijke categorie.” Context rekent er wel op dat 3D Systems in de tweede helft van dit jaar kan profiteren van de leveringen van Figure 4 system, het AM-systeem voor seriematige productie. De leveringen starten dit kwartaal en de verwachtingen zijn groot. Dit systeem zit in de Industrial groep.

 

HP Metal Jet

De impact van HP in het segment 3D metaalprinters zal op z’n vroegst pas in 2020 merkbaar zijn.

 

Desktop Metal dit jaar in top 5?

Ook bij de metaalprintmarkt zit er een wijziging aan te komen. Volgens Chris Connery, vice president Global Analyses bij Context, hebben tot nog toe alle grote merken meer 3D metaalprinters afgeleverd dan in dezelfde periode vorig jaar. EOS en GE Additive zijn in dit segment marktleider met een gelijk aandeel. De marktanalist rekent er op dat later dit jaar Desktop Metal gaat doorstoten naar de top 5. De Amerikaanse onderneming heeft de levering van het Studio System opgestart en met een sterke en nog steeds groeiende back log aan de orderkant, zal Desktop Metal voor het eind van dit jaar in de wereldwijde top 5 staan. HP, dat vorige maand op de IMTS de 3D metaalprinter heeft gepresenteerd, zal zich over enkele jaren in dit gezelschap voegen. De impact van de HP Metal Jet zal op zijn vroegst in 2020 voelbaar zijn in de markt.

 

Back to top button