Materials

3D-printen van Streetscooter casus op 3D Printing Materials Conference

In samenwerking met Stratasys heeft de Duitse start up Streetscooter de mogelijkheden van 3D-printen in de ontwikkeling van een auto onderzocht. Deze elektrische Streetscooter, waarvan exterieurdelen zowel als matrijzen zijn 3D-geprint, staat eind januari centraal in een lezing van Johannes Triebs tijdens de 3D Printing Materials Conference in Maastricht.

Stratasys-machine ingezet voor zowel exterieurdelen als tooling

Op EuroMold in Frankfurt was het nieuwe, rijdend prototype van de speciale Streetscooter al te zien. Van deze C16 zijn alle kunststof exterieurdelen vervaardigd op een StratasysObjet 1000 3D-printer, die geschikt is voor meerdere materialen. Ook is de technologie ingezet voor het produceren van gereedschappen, zoals spuitgietmatrijzen voor het spuitgieten van bepaalde componenten voor de elektrisch aangedreven stadsauto. De RWTH Aken, waar Streetscooter als start up uit voorkomt, is de eerste universiteit ter wereld die over de grote StratasysObjet 1000 machine beschikt. Door de inzet van deze 3D-printer is de ontwikkeltijd voor het nieuwe model verkort tot 12 maanden. Binnen het jaar is men van designstudie tot full scale prototype gekomen. Deze C16 haalt een topsnelheid van 100 km per uur en heeft een actieradius van 100 kilometer.

Streetscooter
Een van de kunststof delen van de StreetScooter.

Materialen voor 3D-printen
Johannes Triebs werkt bij Streetscooter als groepsleider kunststof componenten. Aan de hand van de ervaringen opgedaan met de Streetscooter, gaat hij tijdens de conferentie in Maastricht dieper in op de mogelijkheden van additive manufacturing van kunststof onderdelen. Triebs is een van de sprekers in het lezingenblok over 3D-printen van kunststoffen. Tijdens de 3D Printing Materials Conference zijn er ook lezingen over additive manufacturing van keramiek en metaal en is er een blok over design en engineering. Deze conferentie vindt plaats op 27 januari in het MEC Maastricht. Kijk hier voor het volledige programma en hoe je je kunt aanmelden voor deelname. En via deze link kom je meer te weten over de samenwerking tussen Stratasys en Streetscooter.

 

Meer informatie

3D Printing Materials Conference 

Back to top button