3D printmarktManufacturers

33.000 3D-printers verscheept in één kwartaal

Wereldwijd zijn er in het 3e kwartaal van 2014 meer dan 33.000 3D-printers verkocht, zowel aan bedrijven als particulieren. Vooral de Amerikaanse markt groeide snel: de investeringen in 3D-print technologie namen hier toe met 16%, het dubbele van Europa, het Midden Oosten en Afrika.

 

Consument omarmt technologie sneller dan de professional

Dat cijfer heeft een analist van het Amerikaanse onderzoeksbureau Canalys berekend. Hij komt tot de conclusie dat de particuliere 3D-printmarkt het snelst groeit. Van kwartaal op kwartaal nam het aantal verkochte printers toe met 16%, tegenover een groei van 4% voor de totale markt. De omzet die wereldwijd geboekt werd met de verkoop van zowel printers, materialen als service nam met 9% toe in het 3e kwartaal. Joe Kempton, analist bij Canalys, schat in dat bijna driekwart van alle verkochte 3D-printers een prijskaartje heeft van minder dan 10.000 dollar. “De groei van het aantal goedkope, consument gerichte producten is een aanvullend bewijs dat de consumentenkant van deze industrie een serieus groeipotentieel heeft. Wij rekenen op vergelijkbare groeipercentages in de toekomst.

MakerBot
Makerbot richt zich meer en meer ook op de professionals, zo was onlangs op EuroMold merkbaar

 

Stratasys met Makerbot spekkoper
Vooral Stratasys blijkt met de overname van Makerbot te profiteren van deze trend. Mede hierdoor heeft Stratasys volgens de Canalis-analist nu ongeveer een kwart van de totale markt – home en professional – in handen, uitgedrukt in geld. Makerbot is in de consumentenmarkt de absolute leider. De groei van de consumentenmarkt krijgt volgens Canalis een nieuwe impuls doordat zowel Amazon als eBay in deze markt zijn gestapt. Beide bedrijven hebben online marktplaatsen gelanceerd voor zowel het aanpassen als 3D-printen van nu nog een beperkt aantal producten. Daarnaast zoeken fabrikanten steeds meer de consument op: Makerbot verkoopt in de VS de 3D-printers via de doe-het-zelf keten Home Depot; 3D Systems verkoopt de Cube consumentenprinter via de kantoorwaren winkelketen Ryman. En dan moet HP nog deze markt betreden, blikt Kempton vooruit naar 2016 als de grootste 2D printerfabrikant in de wereld met een eigen lijn 3D-printers op de markt komt.

 

RapidPro 2015
Begin maart vindt in Veldhoven voor de 2e keer RapidPro Home Professional plaats, de 3D-print beurs die gelijktijdig met RapidPro Industrial gehouden wordt. Op deze beurzen worden ontwikkelingen aan zowel de zakelijke als consumentenkant belicht. De 2e editie van het 3D Print magazine wordt het officiële beursmagazine van RapidPro. Daarin verschijnt een uitgebreid artikel over de ontwikkelingen in de professionele 3D-printmarkt: waar liggen nu nog de uitdagingen, hoe ziet de strategie van bedrijven als Stratasys, 3D Systems, Concept Laser, Renishaw en anderen er uit.

FOTO boven: de Cube Pro wordt door de analisten als een consumentenproduct gezien, maar heel wat bedrijven doen hier de eerste ervaring in 3D-printen mee op.

Back to top button