3D printmarktTechnology

3D Valley Conference: live de mogelijkheden van 3D printen ervaren

Is 3D printen op weg naar toepassing in de serieproductie? Dat is een van de vragen die op 3D Valley Conference in Aken centraal staat. De eerste editie van deze conferentie van het Aachen Center for Additive Manufacturing (ACAM) biedt deelnemers uit de maakindustrie een unieke kans om de mogelijkheden van industrieel 3D printen te ontdekken.

 

Het ACAM is niet de enige initiatiefnemer voor deze combinatie van conferentie, expositie, excursie en training. 3D Valley Conference wordt georganiseerd in samenwerking met het Stahlinstitut VDEh en Tema Technologie Marketing. Het doel van de bijeenkomst op 14 en 15 september is om de expertise die in Aken beschikbaar is, toegankelijk te maken voor vertegenwoordigers uit de maakindustrie, zo verduidelijkt Johannes Witzel, mede-directeur van ACAM. Alles bij elkaar zijn tien onderzoeksinstituten in Aken betrokken, waaronder het Fraunhofer IPT en ILT en het WZL.

fraunhofer ilt
Voor implantaten geldt als belangrijk voordeel dat deze poreus geprint worden, waardoor het natuurlijk botweefsel makkelijker in het implantaat ingroeit.

Excursies naar live toepassingen

Het meest interessante aan het programma van 3D Valley Conference is de mix van excursies, presentaties en een expositie. De eerste dag, 14 september, kunnen deelnemers aan meerdere excursies op de campus in Aken deelnemen. De onderwerpen lopen uiteen van verschillende 3D metaalprinttechnieken, zoals poeder gebaseerd lasercladden, SLM-technologie en draad gebaseerd lasercladden tot meer toepassingsgerichte thema’s. Zo gaat één excursie naar het Fraunhofer IPT waar de integratie van additive manufacturing in bestaande productieprocessen wordt getoond. Het Fraunhofer IPT ontwikkelt hiervoor complete procesketens, die gebruik maken van heel nieuwe CAx algoritmen. Slimme opspanningen kunnen in de verschillende processtappen gebruikt worden. Samen met het Institut für Kunststoffverarbeitung wordt een live demonstratie georganiseerd. Verschillende 3D printtechnieken, waaronder het freeformen van Arburg, worden gedemonstreerd. Helemaal toepassingsgericht is de excursie naar het eLab en de Demofabrik Aachen. Hier wordt de elektrische Streetscoter doorontwikkeld en seriematig geproduceerd. Additive manufacturing van prototype onderdelen en seriedelen zijn hier geïntegreerd in de productie.

 

“Eerste conferentie en excursies door ACAM samen met Stahl VDEh

De trends volgens de experts

Dag 2 van 3D Valley Conference staat in het teken van presentaties door de experts. Vanuit MAN Diesel & Turbo is er een presentatie over 3D metaalprinten op weg naar serieproductie. Concept Laser verzorgt een lezing over de integratie van 3D printen in industriële processen. Het gaat niet alleen om metaalprinten in het ochtendprogramma. Vanuit Canon Duitsland worden de mogelijkheden van 3D kunststof printen getoond. ’s Middags is er een track rond 3D metaalprinten (met onder andere presentaties door FIT en Aesculaap) en 3D kunststof printen (met lezingen door Voxeljet en Kegelmann Technik). De middagsessie wordt afgesloten met de mogelijkheden die Siemens ziet in 3D printen van spareparts en de hamvraag: hoe begin je (door ACAM).

De verschillende programma-onderdelen van 3D Valley Conference kunnen los gevolgd worden. Alle informatie vind je hier. En hier kun je nog eens het interview met de beide directieleden van ACAM teruglezen.

Back to top button