ManufacturersTechnology

Materialise brengt Build Processor naar desktop printers

Materialise heeft met een aantal fabrikanten van desktop 3D-printers afspraken gemaakt over het gebruik van Build Processor. Deze software, ontwikkeld door het Vlaamse bedrijf, is vergelijkbaar met een printerdriver voor gewone printers. Build Processor stroomlijnt de communicatie tussen PC en 3D-printer en vergemakkelijk zo het 3D-printproces.

 

Leapfrog en MiiCraft leveren Materialise software met hun 3D-printers

Een van de printerfabrikanten waarmee Materialise samenwerkt, is het Nederlandse Leapfrog. Dat gaat de software standaard meeleveren met de Leapfrog Creatr HS 3D-printer. Het andere bedrijf is Ray Optics, fabrikant van de MiiCraft+ 3D DLP printer, een stereolithografie machine.

 

Gebruiksvriendelijke interface
Het gebruik van de Materialise software vergemakkelijkt het 3D-printproces, omdat automatisch specifieke parameters worden gegenereerd en de software het 3D-model in virtuele plakjes snijdt. De gebruiker kan wel nog een aantal opties kiezen, vergelijkbaar met gewoon 2D printen. De software kiest op basis van deze keuze vooraf ingestelde parametersettings. De interface is dan ook veel gebruiksvriendelijker dan tot nog toe gebruikelijk is.

Build processor
Schematisch voorgesteld de werking van Build Processor (afbeelding: Materialise)

 

Leapfrog Creatr HS
Materialise heeft op de consumenten electronicashow CES in Las Vegas de samenwerking met LeapFrog bekend gemaakt. Deze Nederlandse fabrikant van 3D-printers komt voort uit AV Flextronic, een machinebouwer die de printers zelf ook inzet. Leapfrog levert de software in combinatie met de Creatr HS 3D-printer. Standaard controleert Build processor bijvoorbeeld de wanddikte van het product en geeft direct aan of een wand eigenlijk te dun is om te printen. Een andere optie is automatische controle van de 3D files op fouten. Fouten in de STL file worden dan automatisch gecorrigeerd. De Creatr HS is een 3D-printer die met filament werkt en wateroplosbaar supportmateriaal gebruikt. De hoge snelheid komt uit de dubbele printnozzle.

 

MiiCraft+
Een voorbeeld geprint op de MiiCraft_ 3D printer.

MiiCraft+ stereolithografie

MiiCraft+ is een compacte stereolithografie 3D-printer. Door de toepassing van Pico DLP-projectoren printen deze machines in een hoge resolutie. Dat maakt ze onder meer geschikt voor de juwelenindustrie, dentale toepassingen en fijnmechanische componenten. Ray Optics zegt dat de tweede generatie van deze stereolithografie printer nauwkeuriger is dan de vorige generatie. Een andere noviteit is dat deze 3D-printer nu als stand alone machine gebruikt kan worden; de printer hoeft niet gekoppeld te zijn aan een PC omdat er een eigen besturingsunit is ingebouwd. De nauwkeurigheid van de Z-as kan door de gebruiker worden ingesteld.

 

Eerst keer in desktop printers
Het is de eerste keer dar Materialse Build Processor beschikbaar stelt aan fabrikanten van desktop 3D-printers. Tot nog toe maakten alleen high end industrie printers gebruik van deze interface. EOS en SLM Solutions zijn de twee eerste 3D-printer fabrikanten die de gebruikersinterface inzetten.

 

FOTO boven: van links naar rechts Leapfrog oprichter Mathijs Kossen, Materialise USA directeur Bryan Crutchfield, en Leapfrog America CEO Brandon Davis.

 

Back to top button