Applications

3D-printen helpt de zorg betaalbaar te houden

3D-printen kan de zorg in de 21e eeuw ingrijpend veranderen. Chirurgen kunnen bijvoorbeeld veel beter hun operaties voorbereiden. Maar ook medische implantaten kunnen dankzij 3D-printen gepersonaliseerd worden. 

 

Amerikaans congres verkent de mogelijkheden

Deze week vindt in de VS het Science in 3D festival plaats (20 en 21 januari). Dat wordt georganiseerd door het nationaal instituut voor allergie en infectieziekten. Tijdens het congres wordt gekeken naar de mogelijkheden die 3D technologieën bieden voor de zorgsector. Het gaat dan zowel om 3D modelleren, visualiseren alsook om 3D-printen. Het Amerikaanse 3D Systems speelt een grote rol tijdens het congres en levert meerdere inhoudelijke bijdragen.

 

Betere zorg, lagere kosten
Een heel blok op de openingsdag zal gewijd zijn aan 3D printen in de gezondheidszorg. Andy Christensen, vice president Personalized Surgery & Medical Services van 3D Systems, opent deze sessie met een lezing over hoe 3D printen de zorg kan veranderen. Daarna komen enkele concrete praktijkvoorbeelden aan bod, onder andere het 3D printen van chirurgische tools voor een kinderziekenhuis. Ook tissue printing en 3D-printen voor chirurgische reconstructies worden behandeld. 3D Systems zal nog een tweede lezing presenteren onder de noemer Dress Rehearsal for Surgery. 3D simulaties maar vooral ook chirurgische geleidingen en oefenmodellen spelen een steeds grotere rol in de operatiekamer. Niet alleen specifieke software wordt hiervoor dagelijks gebruikt, ook 3D-geprinte modellen. Volgens Kevin McAlea, verantwoordelijk voor de zorgdivisie bij 3D Systems, is 3D printen een van de drijfveren achter nieuwe therapieën die de zorg beter maken en de totale kosten terugdringen.”

Het Science in 3D festival is live te volgen via het web. Het evenement begint beide dagen om 9.00 uur lokale tijd (13.00 uur Nederlandse tijd). Dit zijn de internetlinks:

Day 1 – http://videocast.nih.gov/summary.asp?live=15415&bhcp=1

Day 2 – http://videocast.nih.gov/summary.asp?live=15417&bhcp=1

 

FOTO’s: deze foto’s laten zien hoe vanuit een 3D beeld uiteindelijk een operatieve reconstructie in de hals- en nek plaatsvindt. (Foto’s 3D Systems)

Back to top button