designTechnology

3D Design & Engineering conference: IT moet 3D printen en conventionele techniek koppelen

De integratie van de IT infrastructuur die additive manufacturing en conventionele productietechnieken samenbrengt, ontbreekt nog steeds. Deze stap is noodzakelijk om tot adaptieve processen te komen, betoogt Kristian Arntz van het Aachen Center for Additive Manufacturing. Hij spreekt over dit thema op de 2e editie van de 3D Printing Design & Engineering conferentie, 24 mei in Eindhoven.

 

ACAM-spreker: inbedding AM in procesketens cruciaal

“Additive manufacturing is geen black box. De combinatie van additive manufacturing met andere processen is cruciaal”, zegt Kristian Arntz, mede-directeur van het ACAM dat na de start verleden jaar september inmiddels 16 partners uit de industrie aan zich heeft verbonden. Het ontwikkelen van adaptieve procesketens, waarin additief en subtractief produceren met elkaar verbonden zijn, is een van de aandachtsgebieden waar het ACAM zich op richt.

Kristian Arntz
Kristian Arntz: additive manufacturing en Industrie 4.0

Op de 3D Printing Design & Engineering conferentie in Eindhoven zal Arntz dieper ingaan op dit onderwerp. In zijn ogen ontbreekt het namelijk aan deze integrale IT infrastructuur. Dat vergt méér dan alleen data versturen. “Het gaat om connected, adaptieve procesketens die nodig zijn in toekomstige fabrieken.” In zijn presentatie toont hij actuele ontwikkelingen en toepassingen binnen het kader van Industrie 4.0.

 

Generatief design

De conferentie in het Designhuis in Eindhoven staat in het teken van design en engineering voor 3D printen, door velen gezien als dé cruciale factor wil 3D printen kunnen doorbreken in de serieproductie. Marc Schrijvers van Philips Industry Consulting is de tweede keynotespreker die dit thema oppakt. In de vervolgsessies wordt dan dieper ingegaan op de designaspecten zelf. Zo houdt Mathijs de Schipper van TNO een presentatie over generative design. “Het ontwerpen van slimme structuren en het benutten van de mogelijkheden van additive manufacturing vragen om een nieuwe designaanpak. Met algoritmen kun je complexe structuren genereren met bijvoorbeeld variabele wanddikten”, aldus De Schipper. In zijn presentatie laat Mathijs zien hoe hij met Grasshopper, specifieke designsoftware, tot dergelijke designs komt en daarna direct het toolpath voor de 3D printer heeft en niet meer eerst het model hoeft te slicen.

 

Met korting deelnemen

Op 24 mei zal de tweede editie van het 3D Printing Design & Engineering Conference juist ingaan op het ontwerpproces voor 3D printen. Een groot aantal (inter)nationale sprekers deelt hun kennis over het ontwerpproces voor de nieuwe maaktechnologie zodat de deelnemers aan het eind van het congres inzicht hebben hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van 3D in hun ontwerpen. Sprekers van de volgende bedrijven zullen presenteren: Shapeways, Philips Industry Consulting, Aachen Center for Additive Manufacturing (ACAM GmbH), Stratasys, TNO, ShareMy3D, Louwers IP|Technology Advocaten, EDS Innovation, Metal Technics 3D, Sirris and ShapeDiver. Sprekers op 3D Printing Design & Engineering conferentie zijn onder meer Lies Boghaert van iMinds, Ruud van den Muijzenberg van Shapeways, Ernst-Jan Louwers van Louwers IP, Mark Rahusen van EDS Innovation, Thomas Bossuyt van Metal Technics 3D en Simon Vermeir van Sirris over topologie optimalisatie. De conferentie start op 24 mei om 10.00 uur in het Designhuis in Eindhoven. Lezers van 3D Print magazine kunnen met korting aan het congres in Eindhoven deelnemer. Deelnemen kost € 145 (i.p.v. €245, prijzen exclusief 21% BTW). Daarvoor moet je je aanmelden via deze link.

 

Back to top button