ApplicationsManufacturersMaterialsTechnology

HP Jet Fusion: 10 keer sneller printen dan met FDM en SLS printers

HP heeft zijn lang beloofde 3D printer gepresenteerd. Dat is vandaag gebeurd op Rapid, de 3D printbeurs en conferentie van de SME in Florida. De HP Jet Fusion 3D printer kan vanaf vandaag gekocht worden voor prijzen die variëren van 100.000 tot 300.000 dollar. De HP technologie is, aldus de fabrikant, 10 keer sneller dan bestaande FDM en SLS printers. Het tijdperk van digitaal produceren is gestart, zegt de fabrikant.

 

Printerfabrikant lanceert langverwachte 3D printer op Rapid

HP heeft al anderhalf jaar geleden de nieuwe HP Jet Fusion 3D printer gelanceerd, maar daarna bleef het lange tijd stil of werd een definitieve marktintroductie telkens uitgesteld. Nu zijn de 3D printers dan beschikbaar voor de markt.

 

Compleet productiesysteem

HP zegt overigens zelf dat het om veel meer gaat dan de hardware. Het is een volledig end to end systeem, dat start met eenvoudig te bedienen software die werkt met de nieuwe internationale standaard van het 3MF Consortium tot en met de bijzondere materialen. Daarnaast is de hardware (eventueel) een volledig geïntegreerd 3D printsysteem, waarin het bouwplatform automatisch na het printen naar het ‘processing station’ gaat om het werkstuk daar af te koelen. Het nieuw koelproces belooft volgens HP een hogere productiviteit doordat het afkoelen sneller verloopt. Een extra optie is om het systeem uit te breiden naar continu 3D printen voor maximale productiviteit.

HP Jet fusion
Een van de voorbeelden geprint op de nieuwe machine van HP.

 

340 miljoen voxels per seconde

De nieuwe 3D printer werkt met een snelheid van 340 miljoen voxels per seconde. Een voxel is de 3D variant van een pixel uit de 2D printwereld. HP positioneert de HP Jet Fusion in de markt als een industriële 3D printer, die werkstukken print tegen de helft van de gangbare kosten bij de bestaande FDM- en SLS-technieken. Toepassingen zijn te vinden zowel in prototyping – servicebureaus die dezelfde dag leveren – als in de productie van kleine series. Bedrijven als BMW, Siemens, Nike, Shapeways en Johnson & Johnson bij de ontwikkeling van de nieuwe printtechnologie betrokken geweest. Dit zijn volgens haar ook de sectoren waar HP zich het eerste op richt. Jens Ertel van het Additive Manufacturing Center van BMW zegt de samenwerking met HP te zien als een belangrijke stap in de roadmap naar 3D printen in de serieproductie. BMW is al vijf jaar betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe printer.
Embedded electronics printen voor Internet of Things

 

Materialen: start met PA112

Wat het materiaal betreft werkt HP eveneens samen met een groot aantal partijen, zoals BASF, Evonik, Lehmann & Voss en Arkema. HP gaat een appstore ontwikkelen voor de materialen. In eerste instantie is er een PA112 beschikbaar, andere thermoplastische kunststoffen volgen. In een video demonstreert HP hoe met een 3D geprinte karabijnhaak een kraan 5 ton heist; een complete auto hangt onder de kraan. Ook zullen er elastomeren beschikbaar komen. De materialen zullen samen met de partners in het open platform ontwikkeld worden. Het bijzondere van de printtechnologie van HP is dat op voxelniveau de eigenschappen veranderd kunnen worden, bijvoorbeeld de transparantie, flexibiliteit en geleidbaarheid. HP zet onder andere in op het printen van producten met geïntegreerde sensoren, iets waar veel vraag naar komt als het Internet of Things verder doorbreekt. Ook het integreren en printen van onzichtbare, maar detecteerbare coderingen wordt hiermee mogelijk. De printerfabrikant zegt daarmee bestaande supply chains opnieuw te gaan uitvinden.

 

HP Jet fusion
Het complete werkstation, links de HP Jet Fusion 3D printer, rechts het station voor afkoelen en reinigen.

 

Eind dit jaar uitlevering

De compacte HP Jet Fusion 3200 begint bij een verkoopprijs van 130.000 dollar, de versie met het processing station kost 155.000 dollar. Over de grotere machine worden gene prijzen vermeld, behalve dat de prijsrange loopt tot 300.000 dollar. . De 4200 machine, bedoeld voor kleine series, wordt eind dit jaar uitgeleverd; de kleine 3200 versie komt dan begin 2017 bij de klanten aan. De verkopen starten in de VS, Canada en een aantal Europese landen.

Zo ziet een 3D printfabriek of lab er volgens HP straks uit:

Printinglab

Back to top button