bioprintingMaterialsTechnology

Verashape: 3D printen PEEK alternatief voor titanium implantaten?

3D printerfabrikant Verashape ondersteunt een onderzoeksproject voor het 3D printen met PEEK voor het behandelen van aandoeningen aan het skelet- en zenuwstelsel. De technische universiteit van Kosice (TUKE) in Slowakije en het bedrijf Enbicore gebruiken voor hun onderzoeksproject sinds kort een VShaper One Pro van de Poolse fabrikant. Is PEEK een alternatief voor titanium implantaten?

 

Kan PEEK het 3D printen met titanium en kobalt-chroom vervangen?

De Slowaakse universiteit doet onderzoek naar implantaten voor patiënten met osteoneurologische spieraandoeningen. Hiervoor 3D printen de onderzoekers implantaten van titanium. Daarnaast analyseert men het gebruik van biomaterialen in de orthopedie en neurochirurgie. Ook het uithoudingsvermogen van deze geïmplanteerde medische producten wordt onderzocht.

 

Verashape PEEK
Een voorbeeld van een PEEK product, geprint op de VShaper One Pro

 

VShaper One Pro komt heel goed uit de bus

Een van de materialen die men gaat onderzoeken, is PEEK. Deze kunststof wordt al gebruikt voor medische toepassing. Onder andere vanwege de hoge mechanische sterkte, de lage wrijvingscoëfficiënt en de UV-bestendigheid is PEEK een alternatief voor kobalt-chroom, roestvrij staal en titanium. Om PEEK te 3D printen, zetten de onderzoekers de VShaper One Pro in. Dit is een van de weinige FDM printers die het materiaal kan verwerken. PEEK vergt namelijk een temperatuur van minimaal 450 graden C. Volgens Marek Schnitzer, een van de onderzoekers, is uit een test gebleken dat de VShaper One Pro een van de beste printers voor PEEK is. De Poolse 3D printer beschikt onder andere over een verwarmd printbed (absolute voorwaarde om PEEK te printen). Daarnaast is de printer volgens het monoblock principe gebouwd. Hierdoor ligt het nauwkeurigheidsniveau hoog.

 

RapidPro en 3D Medical Expo

VekaShape, de Nederlandse vertegenwoordiging van het Poolse printermerk, toonde niet alleen op RapidPro 3D geprinte onderdelen gemaakt van PEEK. Onlangs deed het Nederlandse bedrijf dit ook op 3D Medical Expo in Maastricht. Op beide beurzen werd het 3D printen met het hoogwaardige kunststof gedemonstreerd. Aan die laatste manifestatie nam VekaShape deel samen met de Nederlandse filamentfabrikant 3D4Makers. Dat heeft het eigen PEEK filament ondertussen ook uitgebreid getest op de Poolse 3D printer en toont zich eveneens enthousiast over de resultaten.

 

Back to top button