3D printmarktManufacturers

EOS certificeert eerste AM bedrijf in de VS

EOS heeft het eerste Amerikaanse 3D printbedrijf gecertificeerd. Incodema3D beschikt sinds kort over de Additive Manufacturing Quality (AMQ) certificering. EOS heeft deze certificering ontwikkeld in samenwerking met TÜV Süd.

 

Incodema3D doorloopt succesvol AMQ certificering voor metaalprinten

Naast normering is vooral kwalificering momenteel een heet hangijzer in de AM industrie. 3D printerfabrikant EOS heeft daarom samen met de Duitse keuringsinstantie TÜV Süd het voortouw genomen om een allesomvattende certificering voor 3D printbedrijven te ontwikkelen. AMQ certificering beoordeelt alle kwaliteitsaspecten van de totale AM supplychain van een onderneming. Dit moet klanten de zekerheid geven over de kwaliteit die ze mogen verwachten. Vooral de luchtvaart- en medische industrie zoeken naar dit soort certificeringen nu deze sectoren 3D printen in sneltreinvaart omarmen.

 

Kritische succesfactor

Gregory Hayes, directeur applications & consulting, bij EOS Noord Amerika, zegt dat dit soort certificeringen een kritische succesfactor zijn voor de doorbraak van 3D printen als breed geaccepteerde productietechnologie. EOS gebruikt voor de certificering de eigen consultancytak, Additive Minds. Er wordt naar alle aspecten gekeken met als doel om kwaliteit, transparantie en repeatability te waarborgen. Hayes ziet de certificering eveneens als een middel om je als 3D metaalprintbedrijf te onderscheiden in de markt.

 

eosInvesteren in kennis

Sean Whittaker, president en CEO van Incodema3D, zegt dat de industriële toepassing van 3D metaalprinten geen kwestie is van plug and play machines kopen. “Om een waardevolle industriële speler in AM te worden, gaat het niet alleen om investeren in machines, maar ook in kennis.” Dankzij het AMQ certificaat heeft de Amerikaanse toeleverancier nu een schaalbaar productieconcept voor 3D metaalprinten. Incoma3D heeft eerder al het AS9100 certificaat binnengehaald. Dit is een specifiek op de luchtvaartindustrie gerichte certificering.

Incodema3D is onderdeel van Incodema Group, een familie onderneming die meerdere toeleveringsbedrijven omvat. Behalve 3D metaalprinten biedt de onderneming ook meerdere technieken voor kunststof 3D printen aan. Om de 3D printactiviteiten te ondersteunen, heeft de groep naast Incodema3D een nieuwe fabriek gebouwd voor CNC frezen, met daarin zowel verticale als horizontale bewerkingscentra, draadvonkmachines en draaibanken.

Lees hier de column van Henny ten Pas van Bender AM over de noodzaak van investeren in AM kennis

 

Back to top button