Technology

Trumpf verdubbelt productiviteit TruPrint 3000

Trumpf levert de nieuwe generatie TruPrint 3000 serie met twee laserbronnen van elk 500W. Daarmee verdubbelt de productiviteit en dalen de kosten per onderdeel. De uitlijning van de beide lasers wordt automatisch bewaakt tijdens een buildjob, waarbij elke laser één contour belicht.


Klaus Parey, directeur Trumpf Laser- & Systemtechnik en verantwoordelijk voor Additive Manufacturing, zei het vorig jaar nog tijdens Formnext: de kosten per geprint onderdeel moeten naar beneden om de technologie breder te laten doorbreken als productietechniek. Trumpf voegt de daad bij het woord: de nieuwe generatie TruPrint 3000 (onderdelen tot 300 mm doorsnede en 400 mm hoog) verdubbelt de productiviteit.

Forse reductie van stukprijs dankzij dubbele laser

Instapdrempel serieproductie lager

“Dankzij multilasertechnologie kunnen we de stukkosten aanzienlijk verlagen”, zegt Parey over de nieuwe generatie middenformaat 3D metaalprinter. “Hiermee maken we het voor klanten gemakkelijker om in te stappen in serieproductie.” De beide lasers van elk 500W kunnen parallel de volledige bouwplaat belichten. Hierdoor gaat het printen sneller, ongeacht de aantallen en de geometrie van de onderdelen. Automatic Multilaser Alignement is een optie op de machine. In dat geval kalibreert de machine de scanvelden tijdens het printproces automatisch. Omdat elke laser slechts één contour belicht, ontstaan er geen naden in het werkstuk. De kwaliteit blijft dus net zo goed als in een machine met één laser. De TruPrint 3000 print staal, nikkellegeringen, titanium, aluminium en andere materialen die gelast kunnen worden.

Verbeterde gasflow

De Duitse machinebouwer heeft ook de stroming van het beschermgas in de bouwkamer verbeterd. Dat stroomt nu gelijkmatig van achter naar voren. Dit heeft twee voordelen. Allereerst verbetert de kwaliteit. Ten tweede kan de operator terwijl het werkstuk zich nog in de bouwkamer bevindt al het poeder verwijderen. In de vorige generatie moest het overtollig poeder altijd in een apart uitpakstation verwijderd worden van het werkstuk. Om verontreinigingen tegen te gaan, wordt het poeder onder beschermgas voorbereid. Voor medische toepassingen is dit wel een belangrijk punt. De kwaliteit van de prints wordt verder verbeterd door de Meltpool Control die op de TruPrint 3000 zit. Sensoren controleren continu het smeltbad en vergelijken deze meetwaarden met die van het referentiewerkstuk. Wijkt de temperatuur van het smeltbad af van de referentiewaarden, krijgt de operator grafisch een waarschuwing.

Back to top button