Technology

Stratasys verhoogt snelheid 3D printen

Stratasys heeft de snelheid van de Stratasys Objet 1000 3D printer opgevoerd door een software-aanpassing. Dit levert bij het 3D printen een tijdbesparing van 15 tot 50 procent op en maakt de machine meer geschikt voor productiedoeleinden. Daarmee reageert de fabrikant op een verschuiving in de markt.

 

Verschuiving richting 3D printen van eindproducten

Op dit moment is de helft van het 3D printwerk dat op Stratasys-machines wordt vervaardigd, prototypewerk, zegt Imke Miesch van Stratasys Duitsland. “Maar we zien het werk steeds meer opschuiven richting het 3D printen van eindproducten, vooral opspan- en bevestigingsmiddelen. Klanten ontdekken dat je meer kunt doen met 3D printen dan alleen prototypes maken.” De toepassingen zijn ook te vinden in spuitgietmatrijzen.

 

Objet 1000 Plus
De Objet 1000 Plus, tot 50% sneller

Tot halvering printtijd

Stratasys brengt de Objet 1000 (polyjet-technologie) nu als Plus uitvoering op de markt. Bestaande machines kunnen een upgrade krijgen. De software update optimaliseert namelijk de bewegingen van de printkop en past de laagdikte waarmee geprint wordt aan. Wat het bewegingsalgoritme betreft: in plaats van telkens de hele bouwplaat te bestrijken, beweegt de printkop nu alleen op die plaatsen waar materiaal opgebouwd moet worden. Dat scheelt veel loze bewegingen en dus verloren tijd. “De tweede verandering is dat we de laagdikte 2 µm verhogen, naar 34 µm. Voor het oog is dat niet zichtbaar en kwalitatief scheelt het niet, maar het levert wel tijdwinst op”, zo verduidelijkt Imke Miesch de verbeteringen. De Objet1000 Plus bestrijkt een totaal bouwvolume van 1000 bij 800 bij 500 mm. Bij dergelijke grote volumes leveren deze maatregelen een merkbaar effect op. Sommige werkstukken kosten meer dan een week tijd ok te 3D printen, dat wordt nu verkort tot enkele dagen. Alle gangbare materialen inclusief het polypropyleen achtige Endur zijn geschikt voor de 3D printer.

 

Stratasys Xtend
De nieuwe voorraadbox laat toe een heel weekend te 3D printen

Grotere voorraad materiaal

Ook bij de Fortusserie voert Stratasys verbeteringen door die de machine nog meer geschikt maken voor productietietoepassingen. Zo Is er een nieuwe Xtend 500 materiaalbox voor deze FDM-printer ontwikkeld, waarin 5 keer zoveel materiaal past als in de standaard cartridge. Hiermee kunnen deze 3D printers in principe een heel weekend onbemand printen, wat tot nog toe niet mogelijk was. De Xtend 500 is alleen leverbaar voor ABS M30 en PC en bevat 500 kubieke centimeter materiaal.

In de Benelux wordt Stratasys vertegenwoordigd door Seido-Systems 

 

Back to top button