Materials

Stratasys lanceert PP poeder voor SAF H350 printer

Tevens introductie J5 Digital Anatomy voor in ziekenhuizen

Stratasys heeft samen met BASF Forward AM een PP poeder ontwikkeld voor de SAF 3D printer. Het materiaal is eind dit jaar leverbaar, maar wordt komende week op Rapid +TCT getoond. Op de Amerikaanse AM-beurs introduceert Stratasys bovendien een nieuwe variant uit de J5 serie, nu bedoeld voor het 3D printen van anatomische modellen voor onder andere voorbereiding van chirurgische ingrepen.


Het nieuwe Polypropyleen poeder voor de Stratasys SAF H350 printer betekent een flinke stap. Het materiaal levert lage kosten per geprint onderdeel en goede esthetische eigenschappen vergeleken met andere AM-kunststoffen. Het leent zich goed voor de productie van hoog volume onderdelen, waaronder sensorbevestigingen. De onderdelen zijn lucht- en waterdicht. Tal van toepassingen waarvoor momenteel PP wordt gebruikt, kunnen omgezet worden naar 3D printen.

De afdekplaat van een autoluidspreker, geprint met PP. (Foto’s: Stratasys)


Honderden producten in één buildjob

Het poeder wordt geproduceerd door BASF Forward AM. Het Duitse Götz Maschinenbau, dat over meerdere SAF 3D printers beschikt, is een van de bètatesters.  “De oppervlakteafwerking van SAF PP-onderdelen is ongeëvenaard”, zegt Philipp Götz. “De fijne detailresolutie en het uniforme uiterlijk zijn veel beter dan alle andere PBF-geprinte PP die we hebben gezien, wat de visuele aantrekkingskracht van onze eindproducten aanzienlijk verbetert.” Afhankelijk van de grootte van de onderdelen kan men in één buildjob enkele honderden componenten in een keer printen, waardoor de kosten per onderdeel lager uitvallen. De totale doorlooptijd van zo’n buildjob bedraagt 36 uur.


Anatomische modellen printen

De tweede innovatie van Stratasys is de introductie van de J5 Digital Anatomy, een nieuwe verse uit deze lijn voor medische toepassingen. De prints zijn zeer realistisch; de 3D printer is compact en gebruikersvriendelijk. Stratasys mikt met de J5 Digital Anatomy onder andere op ziekenhuizen die patiënt specifieke anatomische modellen printen, bijvoorbeeld als voorbereiding van een operatie. Doordat de J5 verschillende materialen kan printen, kan men ook biomechanische modellen printen die zich gedragen als menselijk weefsel, skeletstructuren en vasculaire modellen. Met deze materialen krijgt men realistische haptische feedback als men de modellen gebruikt om hechtingen te oefenen, incisies te maken of het inbrengen van schroeven te testen.

De anatomische modellen hebben dankzij de speciale materialen de haptische eigenschappen die dicht tegen die van menselijk weefsel aan liggen.


De 3D printers en materialen van Stratasys zijn in de Benelux beschikbaar via Seido-Systems, dat in september meedoet aan de Kunststoffenbeurs.

Back to top button