Technology

EOS wil nLight beamshape technologie integreren in AM systemen

Derde variant in succesvolle M 290 lijn metaalprinters

EOS gaat een strategische samenwerking met nLight aan. De Amerikanen beschikken over technologie om de vorm van de laserstraal on the fly te wijzigen.

Daarnaast brengt het AM-concern een nieuwe versie van de M-290 3D metaalprinter op de markt, de M 290-2 400W AM systeem. Deze is uitgerust met twee lasers van elk 400W die elkaar qua bereik volledig kunnen overlappen. De M 290 lijn bestaat nu uit drie systemen. 


nLight is een Amerikaans bedrijf dat met de programmeerbare AFX laser de vorm van de laserstraal kan variëren. Dit heeft effect op de effectiviteit en wordt onder andere al toegepast in vlakbed lasersnijders.

Marie Langer, CEO van EOS, samen met Scott Keeney, CEO nLight.

Tot drie keer hogere productiviteit

EOS en nLight gaan nu onderzoeken hoe ze deze technologie kunnen toepassen in de AM-systemen van het Duitse familiebedrijf. Via de EOS software kunnen gebruikers dan de spot size programmeren, afhankelijk van de vraag of ze in een werkstuk veel massa willen printen of juist een fijne detaillering. De AFX laser van nLight biedt 7 verschillende straalprofielen, uiteenlopend van een 85 micron spotsize tot een ring van 210 micron. AFX lasers leveren printsnelheden die tot drie keer sneller zijn voor 316L staal en aluminium vergeleken met een standaard 400W proces. Scott Keenight, CEO van nLight. “De teams en technologieën bij nLIGHT en EOS zijn zeer complementair; we zijn verheugd om voort te bouwen op het vroege succes met AMCM om onze lasertechnologieën te integreren in het bredere EOS portfolio.” De twee bedrijven verwachten dat de technologie eind 2024 beschikbaar zal zijn in de eerste machines.

Nieuwe variant M 290 met twee 400W lasers

Nieuwe variant in M 290 lijn
Zolang hoeft men niet te wachten op de derde variant van de EOS M 290, een populaire machine van het Duitse familiebedrijf. Sinds de lancering van de eerste versie twee decennia geleden, zijn er bijna 2.000 geïnstalleerd. “Dit zegt veel over de populariteit van het systeem en maakt deze lijn AM-systemen misschien wel tot een van de meest geaccepteerde systemen wereldwijd”, zegt Monica Smith, EOS metal product line manager. 


Op basis van bewezen concept

De derde variant van de M 290 valt voor een aantal zaken terug op het bewezen concept. Zo  blijft het bouwvolume gelijk (250 bij 250 bij 325 mm), is de focus en de straalkwaliteit hetzelfde en is de proceskwaliteit en de materiaalbibliotheek vergelijkbaar met de versie met een enkele laser. De twee lasers kunnen elkaar volledig overlappen, wat de productiviteit van het systeem ten goede komt. 


Geschikt voor serieproductie

Het systeem is ontwikkeld door AMCM, de groep binnen het EOS concern die doorgaans verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van speciaalmachines voor additive manufacturing. De tweede lasers verhoogt de productiviteit van de metaalprinter. EOS beoogt dan ook vooral toepassingen van serieproductie met de nieuwe machine. Daarvoor zijn het Smart Fusion en OT systeem van EOS geïntegreerd. 

Back to top button