3D printmarkt

Staat vliegtuigindustrie op de drempel van AM?

De Paris Airshow is gestart met verschillende aankondigingen omtrent de implementatie van 3D metaalprinten bij toeleveranciers aan de vliegtuigindustrie.

 

GE Additive gaat vier machines van Concept Laser leveren aan het Turkse TUSAS Engine Industries. Oerlikon bundelt de AM-expertise met die van MT Aerospace om bedrijven een one-stop shop te bieden van productspecificatie tot en met afgewerkte en gekwalificeerde onderdelen. Eerder werd al bekend dat Rolls-Royce de SLM500 Quad multilaserprinter van SLM Solutions koopt.

 

Oerlikon en MT Aerospace bundelen expertise

MT Aerospace is met 700 medewerkers in Duitsland, Italië en Frans Guinee onder andere gespecialiseerd in lichtgewicht constructies, bestaande uit zowel metaal als composiet. Dergelijke componenten ontwikkelt het zowel voor de Airbus vliegtuigen als voor de Ariane-raket. Het bedrijf is een van de grootste toeleveranciers buiten Frankrijk voor de Ariane-raket. De samenwerking met Oerlikon heeft tot doel om een end-to-end oplossing te bieden voor klanten in de luchtvaart- en defensie-industrie die met additive manufacturing aan de slag gaan.

Een voor 3D printen geoptimaliseerde bracket. (Foto Oerlikon / MT Aerospace)

Van ontwerp en materiaal tot certificering

Oerlikon brengt de materialen, ontwerpkennis en 3D print- en nabewerkingscapaciteit in; MT Aerospace levert de designkennis voor zwaar belaste lichtgewicht constructies. “Met de gebundelde expertise bestrijken we de totale waardeketen van componentdesign en productie tot en met testen en kwalificeren”, zegt Hans J. Steininger, CEO van MT Aerospace. Michael Süss, bestuursvoorzitter bij Oerlikon, bestempelt het partnerschap als de manier om de toepassing van AM in de luchtvaartindustrie te versnellen en op te schalen.

Turkse toeleverancier koopt vier 3D metaalprinters bij GE Additive

Het management van TEI en GE Additive na het ondertekenen van de order voor de levering van vier Concept Laser metaalprinters.

Turkse toeleverancier koopt vier machines van GE Additive

Het Turkse TUSAS Engine Industries (TUI) investeert fors in 3D metaalprinttechnologie. Het kondigt op de vliegshow in Parijs aan in één klap twee M Line Factory systemen van GE Additive te kopen én twee M2 cusing machines. TEI is een joint venture van GE Aviation, Turkish Aerospace Industries, de Turkish Armed Forces Foundation en de Turkish Aeronautical Association. Sinds de oprichting in 1985 heeft het bedrijf al meer dan 1000 verschillende onderdelen voor de vliegtuigindustrie geproduceerd. Op dit moment bestaat de portefeuille uit meer dan 40 verschillende onderdelen voor zowel militaire als civiele vliegtuigen.

Aanvulling op bestaande AM-capaciteit

TUSAS Engines beschikt al over enkele 3D metaalprinters, zowel lasermachines als ook EBM-machines van Arcam, de andere GE Additive dochter. Volgens Jason Oliver, president en CEO van GE Additive, staan veel aerospaceklanten op de drempel van industrialisatie van 3D metaalprinten. De modulaire M Line Factory biedt hierbij naast betrouwbaarheid het voordeel van schaalbaarheid.

In een van de vorige edities van 3D Print magazine staat een uitgebreid artikel over de M Line Factory

Foto boven: een 3D geprint en afgewerkt interlocking end, ontwerpen en geproduceerd door MT Aerospace en Oerlikon.


Back to top button