ManufacturersTechnology

Robox hard- en software voor 3D printer farm

De Britse 3D printerfabrikant Cel, bekend van de Robox 3D printers, is terug met een Kickstarter campagne. Dit keer gaat het om RoboxRoot, RoboxMote en RoboxTree. Dit zijn drie afzonderlijke oplossingen om tot een 3D printer farm te komen. RoboxRoot biedt bovendien via WiFi toegang tot meerdere 3D printers, ook al staan ze niet op dezelfde locatie als degene die ze wil controleren.

 

Tot 9 FDM printers via één RoboxRoot aansturen

Robox is een plug and play 3D FDM printer. In een uitgebreide praktijktest van 3D Print magazine samen met Fablab Maastricht, kwam de machine heel goed uit de bus. Cel, het Britse bedrijf dat de printers bouwt, merkt dat 3D printers steeds vaker gecombineerd met elkaar worden ingezet. Bijvoorbeeld om op meerdere printers gelijktijdig verschillende onderdelen voor één project te printen. Ook andere in de 3D printindustrie voorspellen de opmars van zogenaamde printer farms: een groot aantal FDM printers die vanuit één plek worden aangestuurd.

 

RoboxRoot en Mote

Min of meer zo’n oplossing lanceert Cel nu op Kickstarter. Op basis van een Raspberry Pi3 bouwt men een

RoboxTree
De schematische voorstelling van de RoboxTree.

soort hub waar meerdere Robox printers op worden aangesloten. In totaal kunnen er 9 Robox printers worden aangesloten. Deze worden vervolgens bediend vanuit de eigen Automaker software die op een PC draait, een tablet of een smartphone. RoboxMote is een nieuw device voor deze taak. De ontwikkelaars bij Cel hebben dit concept vanaf het begin voor ogen gehad. De besturing van de 3D printers zit namelijk niet in de machine zelf, maar gebeurt vanaf een via USB verbonden apparaat, bijvoorbeeld de laptop. Met de nieuwe Root software kan het ook draadloos.

 

3D printerboom voor 5 printers

Het derde onderdeel van de Kickstarter campagne, RoboxTree, is in feite een eenvoudig rack waarin 3 of 5 Robox printers boven elkaar worden geplaatst om de 3D printer farm compleet te maken. In combinatie met de Root heb je dan een complete oplossing voor een printer farm. En om het helemaal spannend te maken, zegt Cel dat je meerdere printer farms kunt combineren tot een compleet printer ‘bos’. De beperking blijft wel dat via Root maximaal 9 printers bediend kunnen worden.

 

Distributed manufacturing

Overigens zet Cel de eigen printers is voor de productie van de hardware voor zowel de Root als de Mote. In samenwerking met het Chinese Polymakers (fabrikant van Polysmooth filament) en RS Component zet Cel de stap richting distributed manufacturing. Verspreid over de verschillende continenten staan 3D printers klaar om de behuizing lokaal te printen. Dat geldt overigens niet voor de RoboxTree, die nog klassiek van hout wordt gemaakt.

In Nederland wordt Robox gedistribueerd via Vink Kunststoffen.

 

Back to top button