ApplicationsManufacturers

Prodways intensiveert 3D printen voor aerospace

De Franse fabrikant van 3D printers start het jaar met een nieuwe luchtvaartdivisie: Prodways Aerospace divisie. Hierin bundelt het bedrijf de expertise uit verschillende onderdelen van het moederbedrijf Gorgé Group. De nieuwe divisie moet een center of expertise worden voor 3D printen voor de aerospace industrie.

 

Franse groep bundelt expertise in Prodways Aerospace divisie

De aankondiging van de nieuwe luchtvaartdivisie komt van Philippe Laude, CEO van Prodways Group. Het afgelopen jaar heeft de groep al een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt, onder andere door de samenwerking met het Chinese Farsoon. Gezamenlijk werd enkele maanden geleden de nieuwe SLS-printer getoond, de eerste 3D printer van Prodways die poeder lasersintert en geen gebruik maakt van de eigen moving light technologie.

 

prodways aerospace
Een van de toepassingen in de luchtvaartindustrie is het 3D printen van de gietvorm voor verloren was gieten van turbinebladen.

 

Democentrum voor luchtvaartindustrie

De ambities van Prodways reiken echter nog verder, blijkt dus. In de aerospace divisie wordt niet alleen de kennis van de 3D printerfabrikant ingebracht, maar ook die van ECA, een andere onderneming uit de Gorgé groep. ECA heeft met name kennis van het robotiseren, simuleren en automatiseren van processen in de luchtvaartindustrie. Dit is ondergebracht in de ECA-vestiging in Toulouse, het centrum van de Franse vliegtuigindustrie. Eind november heeft ECA samen met Prodways een demonstratiecentrum geopend specifiek gericht op 3D print toepassingen voor de vliegtuig- en ruimtevaartindustrie. Men richt zich zowel op design en tooling voor onderdelen die een testfase ingaan, als eerste stap naar massaproductie, als de productie van zowel metalen als kunststof onderdelen. Ook ontwikkeling van machinetechnologie en materialen gaat hier plaatsvinden. Voor dit laatste is nog een derde bedrijf uit de Franse groep aangeschoven bij de nieuwe divisie: Initial Prodways Design & Production. Dit is het 3D print servicebedrijf van de Franse groep.

 

Prodways
Prodways heeft recent een belangrijke doorbraak bereikt in het 3D printen van technisch keramiek.

 

Doorbraak technisch keramiek 3D printen

Philippe Laude gelooft in de focus op specifieke deelmarkten en daarvoor kennis en ervaring bundelen. Hij zoekt echter ook modellen van open innovatie, samen met de klanten. Alleen zo denkt hij dat nieuwe technieken en materialen ontwikkeld kunnen worden die ongekende mechanische eigenschappen aan 3D geprinte onderdelen zullen geven. Op het gebied van materialen heeft de groep recent vooruitgang geboekt bij het 3D printen van componenten van technisch keramiek. Op dit punt wordt samengewerkt met CAE. Recent zijn succesvolle testen gedaan met het 3D printen van onder andere zirconia, alumina en hydroxyapatite.

De Prodways CEO kondigt verder aan dat dit jaar zowel de lijn lasersintermachines en moving light printers verder wordt uitgebreid.

Prodways wordt in de Benelux vertegenwoordigd door NextStep3D.

 

Back to top button