Materials

Primeur FormiD: DWS IM010 hars voor 3D printen spuitgietmatrijzen

FormiD presenteert op de TechniShow een heel nieuw hars van DWS, de Italiaanse fabrikant van SLA 3D printers. Het hars, DWS IM010, is ontwikkeld om inserts voor spuitgietmatrijzen te 3D printen. De materiaaleigenschappen zijn zodanig dat met zo’n insert tot 200 producten gespuitgiet kunnen worden met onder andere ABS en PP.

 

Tot 200 producten spuitgieten met een 3D geprinte mal

De Italiaanse fabrikant van stereolithografie printers DWS lanceert op de industriebeurs MECSPE in Milaan komende week nieuwe materialen voor de stereolithografie 3D printers. Hieronder het DWS IM010 hars voor de hybride spuitgietmatrijs. Dit is als primeur eveneens te zien op de stand van FormiD op de TechniShow. Op dinsdag en woensdag zijn medewerkers van de Italiaanse printerfabrikant in Utrecht aanwezig.

 

Hybride spuitgietmatrijzen

DWS heeft het materiaal specifiek ontwikkeld voor de spuitgietindustrie. Het evert veel sterkere spuitgietvormen op dan de huidige materialen. “We passen het toe voor het 3D printen van inserts voor hybride spuitgietmatrijzen”, zegt Arnoud D’hondt, directeur van FormID dat onder andere de DWS 3D printers in de Benelux verdeelt. “Door de goede eigenschappen kun je tot wel 200 producten spuitgieten met één insert. Dat is veel meer dan met de huidige materialen die in de markt beschikbaar zijn, haalbaar is.”

 

Productvalidatie en low volume productie

De inserts worden in een stalen of aluminium vorm geplaatst, die als geheel de spuitgietmachine in gaat. Zo hoeft alleen het deel van de matrijs waarin het product gevormd wordt, te worden geprint. Het 3D geprinte deel van deze hybride matrijs is sterk genoeg voor enkele honderden shots in een spuitgietmachine. Spuitgietmaterialen zoals Polythene, ABS en Polyprolylene kunnen worden toegepast. Zodoende kun je de DWS printers niet alleen gebruiken voor de validatiefase bij productontwikkeling maar ook voor low volume productie. “De producten worden dan met de standaard spuitgietmaterialen geproduceerd”, benadrukt D’hondt.

 

Guided Tour 3D printen in spuitgietmatrijs

FormiD heeft op de TechniShow zowel een 3D geprinte spuitgietmatrijs als ook spuitgietproducten beschikbaar om de mogelijkheden te tonen. FormiD (11.A007) doet eveneens mee aan de guided tour 3D printen in de spuitgietindustrie. Bezoekers van ESEF en TechniShow kunnen gratis hieraan deelnemen. De tour start dagelijks om 11.30 uur vanaf het Themaplein 3D (hal 11. A033). Aanmelden kan via de websites van de beide beurzen.

 

Back to top button