ManufacturersTechnology

DWS XCell 6000HD automatiseert workflow SLA printen

De Italiaanse fabrikant van 3D printers DWS komt met een nieuwe stereolithografie 3D printer: XCell 6000. Met dit systeem brengt de fabrikant een 3D print systeem op te markt dat vanaf het begin ontwikkeld werd voor manarme serieproductie. XCell 6000 komt er in uitvoeringen voor de industrie, de dentale markt alsook de sierradenindustrie.

 

3D printen, wassen en UV harden verlopen manloos

Op de DWS stand op Formnext was al een voorproefje van het nieuwe XCell 6000 systeem te zien. De bijzonderheid zit met name in de robotarm en in het feit dat de printer met bad kantelen.

 

Basis: XFAB

XCell 6000De basis is de SLA printer die DWS al enkele jaren bouwt, de XFAB waarmee het in 2014 de kostprijs van deze printtechnologie fors omlaag bracht. Een jaar later werd de XFab gekoppeld aan het netwer. Daar voegt DWS nu automatiseringscomponenten aan toe. “Hiermee zetten we belangrijke stappen om additive manufacturing 4.0 reëel te maken. En betaalbaar”, zegt Maurizo Costabeber, directeur van DWS. Hij ziet de XCell als de logische vervolgstap om manloze serieproductie met de printtechnologie mogelijk te maken.

 

 

Manloze workflow stereolithografie proces

Zodra de benodigde files zijn ingelezen, verloopt het volledige proces manloos. De producten worden automatisch na het printen gereinigd en uitgehard met UV licht. Door het bad met daarin het polymeerhars te kantelen,  kan het resterend hars eenvoudig verwijderd worden zonder extra mankracht. Hiervoor gebruikt DWS het nieuwe XPod cartridge systeem, gecombineerd met een slim materiaal managementsysteem. Het ongebruikte materiaal blijft beschikbaar voor andere printjobs, terwijl de XPod schoon is en klaar voor de volgende opdracht. Hierdoor kan het nieuwe systeem zowel gietvormen voor verloren wasgieten printen als ook functionele onderdelen die direct in een product worden ingezet. De cartridges vereenvoudigen een snelle materiaalwissel.

 

 

Drie varianten voor drie marktsegmenten

DWS brengt het Xcell systeem in drie varianten op de markt. De XCell 6000HD is de variant die in een hoge resolutie print met laagdikten vanaf 10 µm. Deze 3D printer is met name bedoeld voor de sierradenindustrie. De XCell 6000PD is de machine voor orthodontisten en medische toepassingen, zoals chirurgische geleidingen, vormen voor het gieten van kronen en bruggen. De XCell 6000SD is de industriële uitvoering, zowel voor modellen als voor functionele onderdelen. Het bouwvolume is bij alle drie de versies 200 bij 150 bij 200 mm. De resolutie ligt tussen 10 en 100 µm.

 

 

Samenwerking met XYZprinting

De Italiaanse fabrikant wil met deze nieuwe machine – en het bestaand portfolio – versneld uitbreiden op de grote wereldmarkten. Daarvoor gaat het samenwerken met XYZprinting. Deze Chinese fabrikant levert vanuit de Nederlandse vestiging in Rotterdam 3D printsystemen aan alle Europese landen en geldt als een van de grotere leveranciers in de wereld. DWS opent daarnaast samen met XponentialWorks een vestiging in California (VS). Van hieruit gaat men het reseller netwerk in Noord Amerika uitbreiden en ondersteunen.

 

Back to top button