Applications

Podcast FPT-VIMAG: Nederland moet focussen op toepassingen van AM

TechniShow zal met name toepassingen van AM tonen

Nederland heeft op het vlak van additive manufacturing nog iets in te halen ten opzichte van de rest van Europa. Dat kan door meer te focussen op de toepassingsmodelijkheden. Dat zegt Anoek Schellings, voorzitter van de TechniShowcommissie van FPT-Vimag in een nieuwe aflevering van de Smart Talks podcast. Op de TechniShow wordt dit jaar volop ruimte ingepland voor de AM-toepassingen.


In de nieuwe aflevering van Smart Talks, de podcast van FPT-Vimag, praat Ramon Dooijewaard (directeur) met Itske Gaalman (Leering) en Anoek Schellings (Cadmes) over de rol van 3D printen in de Nederlandse industrie en hoe ondernemers hun concurrentiepositie daarmee kunnen versterken. Beiden zeggen dat de Nederlandse maakindustrie als het om 3D printen gaat, achterloopt op andere Europese landen.

Nieuwe aflevering Smart Talks podcast gewijd aan winst met 3D printen

Waarom loopt Nederland achter met additive manufacturing?

Dat komt volgens Anoek Schellings doordat Nederland weinig OEM’s telt. In andere landen nemen zij dikwijls het voortouw en verzamelen een groep toeleveranciers om zich heen die ze in de richting van additive manufacturing duwen. “In Nederland wordt het overgelaten aan verschillende partijen.” Hierdoor is de markt behoorlijk versnipperd. Itske Gaalman zegt dat gebrek aan kennis gecombineerd met een gebrek aan investeringen in de ontwikkeling van AM ook een rol spelen. “In het buitenland zie je veel startups waar overheden en investeerders flink aan bijdragen zodat ze kunnen versnellen. In Nederland zitten we in de in de top 5 van 3D startups, maar als het bij eigen ontwikkeling blijft dan gaat dat niet zo hard.” Qua verkoopcijfers loopt Nederland eveneens achter. Dat zorgt voor minder kennis en een geringere acceptatie, merkt Anoek Schellings nog op.

Focus meer op de toepassingen en de mogelijkheden

Beiden pleiten in de podcast ervoor om meer te focussen op de mogelijkheden om 3D printen toe te passen en de voordelen die het biedt. “Er moet een mindswitch plaatsvinden”, zegt Anoek Schellings. Door de mogelijkheden te laten zien, maak je 3D printen tastbaar. Itske Gaalman: “Laat visueel zien welke producten en onderdelen zich lenen en welke bedrijven al succes hebben met 3D printen.” FPT-Vimag wil die later dit jaar op de Technishow in Utrecht doen. Hoewel de vakgroep 3D van FPT Vimag niet alle processtappen omvat, is het wel de bedoeling op de beurs het hele proces in beeld te brengen, zoals ook al zichtbaar is in de online tool die de technologie-leveranciers sinds enige tijd online hebben staan. “Belangrijk is daarnaast dat we de bezoekers concrete aansprekende voorbeelden tonen”, vult Itske Gaalman nog aan. Daarom wordt er ruimte vrijgemaakt voor 3D printen op de TechniShow om naast het aanbod van de exposanten ook concrete toepassingen te tonen.

De podcast Winst met 3D printen? Start with the end in mind, is hier te beluisteren en bij Apple en Spotify. De TechniShow 2022 start 30 augustus in de Jaarbeurs Utrecht

Teqnow

FOTO: de metaalindustrie kan nu al succesvol 3D printen inzetten, bijvoorbeeld voor de productie van kunststof opspanmiddelen zoals het gereedschap dat GeTech heeft geprint.

Back to top button