3D printmarktApplications

Phil Reeves: certificering 3D printen taak maakindustrie zelf

De maakindustrie kijkt voor de certificering van het 3D printproces vooral naar de fabrikanten van 3D printers. Certificering is echter een taak voor de industrie zelf, niet voor de printerfabrikanten. Dat zegt Phil Reeves, strategisch consultant bij Stratasys. Hij is eind juni een van de sprekers op Additive Manufacturing Europe 2016 in de Amsterdamse RAI.

 

Stratasys consultant spreker op AM Europe in Amsterdam

Twee actuele thema’s in de discussie over 3D printen in de productieomgeving zijn standaardisering en certificering. Phil Reeves vindt dat de industrie onterecht naar de printerfabrikanten kijkt als het om certificering gaat. “De industrie kijkt daarvoor naar ons, maar wij weten niet wat iemand op onze 3D printers gaat produceren.” Certificering is in zijn visie dan ook iets dat de maakindustrie samen met de OEM’ers die de componenten gaan inzetten zelf moet oppakken. Phil Reeves neemt op 29 juni in de RAI tijdens de automotivesessie deel aan een paneldiscussie. Centraal thema: is additive manufacturing méér dan een proces?

 

Phil Reeves is een van de panelleden in de discussie tijdens Additive Manufacturing Europe 2016.
Phil Reeves is een van de panelleden in de discussie tijdens Additive Manufacturing Europe 2016.

Invloed op businessmodel

Phil Reeves merkte onlangs nog in een discussie op dat er veel meer gekeken moet worden naar de mogelijkheden die 3D printen biedt om je businessmodel te veranderen. Lichter construeren moet geen doel op zich zijn. “Vraag je af welke voordelen lichtere producten voor je businessmodel heeft en laat dat beslissend zijn.” Met name op het niveau van het management moet daar meer aandacht voor komen. 3D printen moet altijd met de economische kant van het productieproces verbonden zijn. In de discussie gaat het dan ook mede om de vraag hoe de technologie te koppelen aan het totale proces en hoe je 3D printen als een enabling technology moet zien voor andere zaken.

 

Paneldiscussie

De AM Europe conferentie besteedt eind juni elke dag aandacht aan een andere industriesector. In de keynotelezing schetst Scott Dunham van SmartTech Markets Publishing een overzicht van de technologieën en applicaties in de automotive industrie en hoe je deze kunt linken aan kansen en marktvoorspellingen. Een van de andere sprekers in de automotive sessie is Stuart Banyard van KW Special Projects, die over lichtgewicht componenten spreekt. Voor de automobielindustrie kan dit een reden zijn om te investeren in additive manufacturing. De derde spreker op deze dag is Sven Martens van Airbus APWorks. De automotivedag wordt afgesloten met een paneldiscussie. Naast Phil Reeves neemt onder andere professor Richard Hague van de universiteit van Nottingham deel. Aan de universiteit wordt momenteel onder meer de 3D metaalprinttechnologie van Océ verder onderzocht. De andere twee panelleden zijn Candice Majewski, docent werktuigbouwkunde aan het Centre of Advanced Additive Manufacturing in Sheffield en Joan Guasch, directeur bij Eurecat Technology centre of Catalonia.

Meer informatie over Additive Manufacturing Europe (28-30 juni) in de RAI in Amsterdam.

Back to top button