postprocessingsoftware

OpenARMS automatiseert programmeren van CNC-nabewerking

Toolcraft en BCT gaan de OpenARMS software verder ontwikkelen

Toolcraft gaat intensiever samenwerken met BCT Steuerungs- und DV-Systeme in Dortmund, de ontwikkelaar van de OpenARMS software. Daarmee kan men vergaand geautomatiseerd de freesbanen genereren voor het nauwkeurig nabewerken van additief vervaardigde onderdelen. Het doel is een doorlopende procesketen te waarborgen en handmatige interventie te verminderen of zelfs volledig te vermijden. Een mijlpaal noemen de twee bedrijven de eerste resultaten.


De twee bedrijven zijn geen onbekenden van elkaar. Toolcraft, leverancier van precisie CNC- en AM-componenten, gebruikt de software van BCT al. Samen zitten ze in het IDEA project (Industrialisation of Digital Engineering and Additive Manufacturing). Ze willen het probleem oplossen dat het nabewerken van additief vervaardigde componenten tijdrovend is omdat er veel handmatige uitlijning van de werkstukken voor nodig is.

Adaptieve nabewerking belangrijke stap in industrialisering van additive manufacturing

Adaptieve freesbewerkingen

Dit komt doordat er tijdens het AM-proces vervormingen ontstaan als gevolg van de warmte die in het werkstuk komt. Ondanks steeds betere simulatiesoftware, op basis waarvan men in het proces compenseert, kunnen de afwijkingen ten opzichte van het CAD-model behoorlijk zijn. De OpenARMS software van BCT automatiseert dit vergaand met de Adaptieve Bewerking. Met deze software positioneert het softwarebedrijf uit Dortmund zich tussen het CADCAM-model en het echte onderdeel dat nabewerkt moet worden.

Hogere toleranties, minder handmatig ingrijpen

Het werkstuk wordt na het opspannen in de machine gemeten Dit kan zowel tactiel als optisch. De software leest het originele CAD-model in en vergelijkt dit met het gemeten model. Daar volgt een nieuw rigide model uit dat de basis is voor het genereren van de freesbanen. Deze worden automatisch aangepast positionering en de oriëntatie van elk werkstuk in de opspanning en aan de afwijking ontstaan tijdens het AM-proces. De machinale bewerking wordt dus één op één aangepast aan het feitelijke werkstuk. De ervaringen van Toolcraft wijzen uit dat hierdoor hogere toleranties worden behaald.

Herkennen van extra features

De OpenARMS-software herkent ook automatisch extra features die men meeprint om de opspanning te vereenvoudigen. De freesbanen worden uiteindelijk hieraan aangepast zodat deze features niet handmatig verwijderd moeten worden maar zoveel mogelijk tijdens de freesbewerking in de CNC-machine.  “Met dit alles komt toolcraft tegemoet aan talrijke klanteneisen en zet het een nieuwe belangrijke stap in de richting van de industrialisatie van additieve vervaardiging”, zegt Christoph Hauck, Chief Technology and Sales Officer bij toolcraft. De software laat zich koppelen aan verschillende CNC-besturingen.

Back to top button