bioprinting

3D printen van bloedplasma bevordert wondgenezing

Onderzoekers Ierse universiteit publiceren resultaten van studie

3D printen van bloedplasma zou de wondgenezing van complexe wonden kunnen versnellen. Tot die slotsom komen onderzoekers van de Ierse universiteit RCSI University of Medicine and Health Sciences. Ze publiceren hierover in het wetenschappelijk tijdschrift Advanced Functional Materials.


Bloed bevat van nature een substantie die de heling van wonden in gang zet en versnelt. Dat is Platelet Rich Plasma (PRP Plasma). RPR is gefilterd plasma van het eigen bloed van de patiënt met een hoge concentratie bloedplaatjes en actieve groeifactoren. De  onderzoekers van de universiteit in Dublin zijn hiermee tissues gaan 3D printen voor de genezing van complexe wonden.

Bloedplasma in 3D geprint scaffold verhoogt vorming van bloedvaten

Effectievere wondgenezing dankzij 3D printen

Uit de resultaten blijkt dat toepassing van het 3D-geprinte PRP-implantaat helpt de wondgenezing te versnellen door efficiënte vascularisatie (dit wil zeggen de ontwikkeling van nieuwe bloedvaten) mogelijk te maken en fibrose (littekenvorming/verdikking van weefsel) te remmen. Beide aspecten zijn essentieel zijn voor effectieve wondgenezing. Professor Bio-engineering en Regeneratieve Geneeskunde aan het RCSI, Fergal O’Brien, zegt hierover: “Bestaande literatuur suggereert dat, hoewel de PRP die al aanwezig is in ons bloed helpt bij het genezen van wonden, er nog steeds littekenvorming kan optreden. Door PRP te 3D-printen in een scaffold van biomateriaal, kunnen we de vorming van bloedvaten verhogen en tegelijkertijd de vorming van littekens voorkomen, wat leidt tot een meer succesvolle wondgenezing.”

Andere toepassingen denkbaar

Hoewel de technologie nog verder ontwikkeld moet worden, ziet professor O’Brien ook andere toepassingen dan wondgenezing van de huid. Bijvoorbeeld voor de alsmaar groeiende markt voor regeneratieve geneeskunde en voor het 3D printen van gepersonaliseerde medicijnen. Het Ierse onderzoek zal dus ongetwijfeld nog een vervolg krijgen.

Via deze link ga je direct naar het wetenschappelijk artikel over dit onderzoek. De studie is gedaan door de Tissue Engineering Research Group van de Ierse universiteit.

Back to top button