ApplicationsTechnology

NTS-Group klaar voor vraag naar 3D metaalprinten

NTS-Group is klaar voor de integratie van 3D metaalprinten. “We hebben proof of concepts waarmee we het potentieel van de techniek aantonen”, zegt Jeroen Jonkers, AM engineer bij NTS Systems Development, de high tech system supplier. Met de proof of concepts bedoelt hij zowel hoogwaardige spuitgietmatrijzen als mechatronica componenten. Deze laatste zorgen dankzij additive manufacturing voor lichtere en stijvere constructies in high tech machinebouw.

 

NTS-Group bundelt AM kennis met conventionele maakexpertise

Jeroen Jonkers doet zjn uitspraken samen met Sebastiaan van Gerwen, eveneens AM engineer, in de nieuwe editie van 3D Print magazine. Het omslag artikel van deze uitgave, deels gewijd aan de komende EMO 2017, gaat over de ervaringen die NTS-Group heeft opgedaan met 3D metaalprinten. Deze ervaring is zowel in Eindhoven als in het Friese Drachten opgebouwd.

 

NTS 3D print spiegel voor laserscanner

NTS-Group heeft verleden jaar Norma overgenomen. Deze toeleverancier is in Drachten betrokken bij het innovatiecluster, waarin onder meer 3D metaalprinten onderzocht wordt. “Na de overname bleek dat onze expertise en ervaringen elkaar perfect aanvulden”, zegt Jeroen Jonkers. Hij is op AM vlak vooral bezig geweest met het design voor additive manufacturing en hoe je hier problemen tijdens het printproces kunt voorkomen. NTS Norma heeft vooral geïnvesteerd in het opbouwen van expertise ten aanzien van de scanstrategieën en het effect daarvan op bijvoorbeeld de dichtheid van het materiaal. Ook aan post processing is veel aandacht besteed. Sebastiaan van Gerwen geeft in het artikel in 3D Print magazine hiervan enkele mooie voorbeelden. Zoals een 3D geprinte spiegel voor een laserscanner.

Jeroen Jonkers (links) samen met Sebastiaan van Gerwen in het 3D printlab in Drachten.

Conventionele maakexpertise

Er blijkt dus amper overlap in de opgebouwde AM expertise te zijn. Daardoor beschikt NTS-Group nu over de kennis van het complete proces: van dfAM tot en met post processing, zowel voor hightech mechatronica componenten alsook matrijzen en andere componenten. Een voorwaarde voor succesvolle toepassingen is, zeggen beiden, dat je AM kennis combineert met conventionele maakexpertise.

 

3D geprinte A1 matrijs voorbeeld Hull & Core strategie SLM Solutions

Beiden zien nog voldoende uitdagingen. Zo hebben ze de ambitie spuitgietmatrijzen met conformal cooling en een A1 kwaliteit oppervlakteafwerking (hoogglans gepolijst) binnen een week te produceren. Op dit moment vergt alleen het 3D printen van de RVS matrijs 7 dagen. De matrijs heeft een materiaaldichtheid van 99,97 procent. Zonder hot isostatic pressing (HIP) als post processing technologie, benadrukt Sebastiaan van Gerwen. Deze matrijs illustreert de mogelijkheden van de Hull & Core strategie van SLM Solutions. De matrijs is namelijk 3D geprint op de SLM 280 HL metaalprinter van het Innovatiecluster Drachten.

Het volledige artikel kun je ook online lezen in 3D Print magazine

 

Back to top button